
Кафето снижава риска от заразяване с коронавирус
- Знание
- Текст:

Резултатите от проучването са публикувани в BMC (BioMed Central).
Някои проучвания показват, че диета, която включва храни, богати на полифеноли (като зеленчуци), осигурява активен имунен отговор на COVID-19 и подобрява симптомите на заболяването. Китайски учени се опитаха да разберат дали пиенето на кафе (което също съдържа тези растителни пигменти, полифеноли) може да служи като метод за предотвратяване на коронавирус.
Оказа се, че кафето наистина е в състояние да предотврати проникването на SARS-CoV-2 и неговите щамове (Алфа, Делта и Омикрон) в клетките на човешкото тяло. Пиенето на тази напитка влияе върху активността на катепсин L. Това е така наречената ендопротеаза, тоест храносмилателен ензим. За да може SARS-CoV-2 да се „прикрепи“ към клетките, неговият шипов протеин (S протеин) трябва да бъде разцепен от катепсин L. Учените са открили, че пиенето на кафе блокира този механизъм.
Най-вероятно защитните свойства на кафето се дължат на съдържанието на полифеноли, хлорогенна киселина (CGA) и психоактивното вещество кофеин. Хлорогенните киселини са в състояние да намалят интензивността на възпалителните процеси в организма, те потискат производството на специални медиатори, които го причиняват. В същото време кофеинът може да стимулира имунната система.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Производството на компютри в Русия се е увеличило на фона на заместването на вноса

Неудържимият възход на електромобилите BYD

Руски атаки срещу Киев оставиха най-малко 8 жертви и повече от 70 ранени

Българи във Великобритания са отличени за принос в британската технологична индустрия

Серия земетресения разлюляха Истанбул (обновена)

Tesla със 71% спад на печалбите за първото тримесечие

Със смъртта на папа Франциск Аржентина осиротя

Проблеми с туристически резервации по празниците?
