
Учени споделиха откритие, което ще зарадва любителите на кафе с мляко
- Здравеопазване
- Текст:

Изследователи от Университета в Копенхаген изследват взаимодействието на кофеиновата киселина и млечния протеин и стигат до извода, че те оказват синергичен ефект един върху друг, засилвайки антиоксидантното въздействие. По този начин сутрешното кафе има смисъл да се разрежда с мляко, съобщава 4PDA.
Изследването се провежда като част от изучаването на полифенолите. Анализирайки взаимодействието на кофеиновата и хлорогенната киселина (двата основни полифенола на напитката) и на цистеина (ключов млечен протеин) при въздействие върху имунните клетки в лабораторни условия, учените са изненадани от резултата.
Полифенолите, обогатени с млечен протеин, се оказват два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаления в имунните клетки в сравнение с монополифенолите.
Засега учените наблюдаваг тези противовъзпалителни ефекти само при експерименти върху изолирани клетки. Следващият етап ще бъдат животните, а след това и хората.
"Доколкото хората не поглъщат толкова много полифеноли, много изследователи умуват над това как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които подобряват усвояването им от организма. Тази стратегия има допълнително преимущество за засилване на противовъзпалителното действие на полифенолите", казва Мариан Нисен Лунд, водещ изследовател в проучването.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Производството на компютри в Русия се е увеличило на фона на заместването на вноса

Неудържимият възход на електромобилите BYD

Руски атаки срещу Киев оставиха най-малко 8 жертви и повече от 70 ранени

Българи във Великобритания са отличени за принос в британската технологична индустрия

Серия земетресения разлюляха Истанбул (обновена)

Tesla със 71% спад на печалбите за първото тримесечие

Със смъртта на папа Франциск Аржентина осиротя

Проблеми с туристически резервации по празниците?
