
Как най-добре се съхранява хлябът
- Здравеопазване
- Източник: pnp.ru
- Автор:

Според експерти най-добре е хлябът да се съхранява на тъмно и сухо място. Кутията за хляб не трябва да се държи на прозореца или в близост до печката – идеалната температура за нея е 20-25 градуса, а влажността на въздуха не бива да надвишава 70%. Ако хлябът е в полимерна опаковка, то той не трябва да се съхранява на слънце, тъй като може да се образува конденз.
Освен това експертите предупреждават, че нарязаният и пакетиран хляб е по-податлив на мухъл. В пшеничните продукти, приготвени без закваска, мухълът може да се появи за денонощие, докато при продуктите с квас това става не по-рано от 36 часа, а при ръжен и ръжено-пшеничен хляб дори след 40 часа.
Хлябът е безопасен за хората до момента, в който върху него се появи малка бяла, леко пухкава „точка". В този случай няма да е достатъчно да я отстраните, ще трябва да се откажете от целия хляб. Мухълът може да бъде открит и по леката гранясала миризма на продукта.
Плесенясалият продукт е опасен, тъй като плесените произвеждат вещества, които могат да бъдат остро токсични или канцерогенни. Има доказателства, че плесенясалите храни могат да представляват сериозна заплаха за отслабената имунна система. Те могат да причинят заболявания като бронхиална астма или алергии към редица храни.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Руски атаки срещу Киев оставиха най-малко 9 жертви и 63 ранени

Българи във Великобритания са отличени за принос в британската технологична индустрия

Серия земетресения разлюляха Истанбул (обновена)

Tesla със 71% спад на печалбите за първото тримесечие

Със смъртта на папа Франциск Аржентина осиротя

Проблеми с туристически резервации по празниците?

DHL Express „отряза” потребителите от САЩ

Бил Гейтс заяви, че ИИ ще спаси планетата от недостиг на лекари и учители
