САЩ предупреждават ЕС за възможна руска инвазия в Украйна

САЩ предупреждават ЕС за възможна руска инвазия в Украйна Снимка: https://pixabay.com/

Американски чиновници са съобщили на европейските си колеги, че се притесняват, че Москва може да обмисля „инвазия“ в Украйн

Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Първият заместник-представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски отрече информация за възможността за руска инвазия в съседна държава.

Според Bloomberg, САЩ разполагат с информация за "възможна военна операция" на Русия. Източници на агенцията са казали,  че тези опасения са подкрепени от "публично достъпни доказателства". В същото време Вашингтон все още не е разкрил подробностите пред европейските си партньори.

На свой ред източник на Bloomberg, близък до Кремъл, заяви, че Русия не възнамерява да започва война с Украйна, но иска да покаже готовността си да използва сила, ако е необходимо. Друг събеседник на агенцията казва, че офанзива е "малко вероятна".

Дмитрий Полянски отрече публикацията на Bloomberg: „Никога не сме планирали и никога няма да го направим, освен ако не сме провокирани от Украйна или някой друг и това  е въпрос на защита на националния ни суверенитет“ (цит. РИА Новости). Според него заплахите, напротив, идват от Украйна и САЩ, чиито кораби "много провокативно" действат в Черно море, отбелязва kommersant.ru.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: