Как да подобрим уменията си на барбекюто и да приготвим най-добрата лятна вечеря
- Био храни
- Източник: The Guardian
- Автор:
Гриловани зеленчуци, златни шишчета, ароматна риба... Това са само част от нещата, които очакват да бъдат сготвени. Но как бихме могли да надградим уменията си и да спретнем вечеря, която да се хареса и на най-капризните ни приятели? Приготвили сме ви списък с трикове, с които да станете майстор готвач за минути.
1. Нагласете барбекюто/грила си на няколко зони
Една от грешките, които хората често правят, е да приготвят храната си на прекалено висока температура. Затова препоръчваме да настроите грила си на две зони - една с по-висока и една с по-ниска температура, като поставите повече въглища от едната страна и по-малко от другата. По този начин ще имате повече контрол и ще можете да готвите, без да се притеснявате, че храната ви ще загори.
2. Не гответе зеленчуците прекалено дълго
Макар и меките зеленчуци да са вкусни, те губят голяма част от хранителната си стойност, когато се готвят прекалено много. Повечето зеленчуци (като тиквички и гъби) се нуждаят само от няколко минути, за да са готови. А когато тиквичките са леко сурови, са дори по-вкусни от пресготвените. Друг трик, който ще помогне за по-месести зеленцуци (като моркови), е да ги бланширате, преди да ги мариновате и сложите на грила - така ще поемат маринатата по-добре и ще се сготвят по-бързо.
3. Внимавайте с рибата
На всички ни се е случвало рибата да се залепи по грила и да я изваждаме на парченца. Затова заложете на риба с по-дебела кожа, като сьомга например. Ако все пак заложите на риба с по-тънка кожа, просто я обвийте във фолио, преди да я хвърлите в жарта.
4. Не правете бургерите прекалено дебели
Няма да се сготвят толкова добре, ще са прекалено сложни за готвене и рискувате да останат сурови по средата и черни отвън. Затова просто направете бургерите си тънки, а винаги можете да сложите повече от едно кюфтенце между хлебчето. Един трик, който веднага променя вкусовия профил, е да намажете бургер кюфтенцата с малко горчица от едната страна, преди да довършите готвенето. Тя ще придаде лека киселинност, която ще накара гостите ви да онемеят.
5. Експериментирайте с различни вкусове
Не се страхувайте да експериментирате. Ще се изненадате колко богат вкусов профил можете да постигнете, ако смесите нетрадиционни вкусове. Сложете гриловани праскови или круши в салатата, изстискан портокал и портокалова кора в маринатата за свежест или просто добавете някоя ориенталска подправка към месото (като канелата). Добавете сосове на основата на олио или кисело мляко, смесени с подправки, и ще видите как храната мигновено ще изпъкне. Не се притеснявайте да експериментирате, като се стремете винаги да има баланс между вкусовете.
Още по темата във
facebook