Изненадващото влияние на вашите колеги върху избора ви на хранене
- Западна традиция
- Текст:
Нашето поведение на масата и изборът ни на храна се влияят от фактори, които дори не осъзнаваме. Изследвания са доказали например, че в присъствието на жена мъжът проявява тенденция да яде повече, стараейки се инстинктивно да й изпрати положителен сигнал за здравето си, и това е валидно дори тогава, когато той няма каквито и да било сексуални намерения към нея.
Американски екип от Масачузетската болница в Бостън, САЩ, проучи социалното влияние върху избора на храна. С помощта на специален софтуер учените анализират около 3 милиона взаимодействия между служителите на една компания за период от една година, съобщава Рassionsante.be.
Хилядите служители в нея от всички отдели и звена имат идентификационна карта за хранене, която позволява да се проследи каква точно храна са консумирали и кога.
Изследването установява, че независимо дали става въпрос за здравословни или нездравословни храни, изборът им най-често е сходен сред колегите, които се хранят заедно. И това влияние не е еднократно – оказва се, че когато служител се храни сам, той често отново избира това, което е хапвал съвместно с колега при предишно хранене.
Както обяснява координаторът на изследването, взаимодействията между хората, работещи на едно място, имат голямо отражение и върху храненето им. Стратегиите, предназначени да популяризират здравословното хранене на работното място, несъмнено ще трябва да бъдат преосмислени вече не толкова като индивидуални или глобални, а на базата на „колегиалните ядра“.
Още по темата във
facebook