Т. Дончев: Първият акцент в плана за възстановяване са зелените политики

Т. Дончев: Първият акцент в плана за възстановяване са зелените политики Снимка: кадър

Според експертите на управляващите в оставка документът е качествен и адекватен

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отхвърли критиките към плана за възстановяване по време на експертна среща с премиера в оставка Бойко Борисов, излъчена в личния му профил във Facebook. „Като ресурс планът предвижда 12,6 млрд., една четвърт от цялото финансиране, което България ще получи до 2030 г.“, обясни Дончев. 

Според експертите не се предвижда ликвидна подкрепа за пострадалите от кризата бизнеси, а справяне със „структурни предизвикателства", които са определени от Европейската комисия. Средствата се отпускат за реформаторски усилия за подобряване на бизнес средата и декарбонизацията, коментираха те по време на срещата. 

Томислав Дончев посочи, че първият акцент в българския план за възстановяване са зелените политики. За тях са предвидени 40% от средствата, заяви той. На второ място в приоритетите на плана са образованието и иновациите. Дончев допълни, че всички приоритети са съобразени с европейските политики и тесните рамки, в които могат да бъдат отпуснати средствата. По думите му планът е съобразен и с оперативните програми. 

По отношение на санирането Дончев заяви, че само 16% от средствата по схемата са насочени в тази посока и тази политика лесно може да бъде извадена, ако местната власт се откаже от идеята. Зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков обясни, че санирането ще намали средствата за публични сгради, освен за домовете. Той посочи, че има средства за изграждане на соларни панели по покривите, което ще направи домакинствата енергийно независими. Станков отчете, че в плана се предвижда изграждането на 175 километра газопроводи до Маришкия басейн и Бобовдол, по които ще може да тече 100% чист водород. Планира се изграждането на станции за производство на водород, с което ще намалеят средствата за въглеродни емесии за интензивната индустрия - производители на тор, стомана и т.н. 

От разговора стана ясно, че проектите, заложени в плана, предвиждат още подобряване на средата за привличане на инвеститорите, подобряване на базата в лечебните заведения и специализирано обучение на лекари, реновация на общежития и изграждане на модерни университетски кампуси, обновяване на училищата.  

„Благодаря на всички експерти и екипи, които от лятото на миналата година работиха по разработването на Националния план за възстановяване и устойчивост, става дума за над 200 човека“, заяви вицепремиерът в оставка. Дончев допълни, че са хвърлени много усилия, за да има адекватен и качествен документ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: