Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

 В Белгия от събота в нехранителни магазини - например за мебели или обувки - може да се влезе само със записване, съобщи Euronews.

Фризьорските и козметичните салони са напълно затворени. А от понеделник всички образователни институции, с изключение на детските градини, преминават към дистанционен режим в страната. През последната седмица степента на заразяване се е увеличила с 40%.

В Полша в събота бяха въведени допълнителни ограничения за коронавирус, които ще бъдат валидни поне две седмици.

В страната се затварят големите непродоволствени магазини, а в други търговски центрове се въвеждат строги ограничения за броя на клиентите.

Фризьорите и салоните за красота се затварят, а детските градини могат да се използват само от семейства на лекари, военнослужещи, полицаи и пожарникари. Останалите трябва да останат с децата у дома, но са им обещани обезщетения.


Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 125,1 милиона души, от които 2,7 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 126,1 милиона души, над 2,7 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са открити 30,1 милиона заразени. Бразилия е на второ място (12,4 милиона), на трето - Индия.

Шофьорите на камиони, пристигащи в Англия от райони извън Великобритания и Ирландия за повече от два дни, ще трябва да си правят тестове за коронавирус в опит да бъде овладяно разпространението на всички бъдещи варианти, заяви в неделя министърът на транспорта Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

Властите на щата Ню Йорк бяха първите в Съединените щати, които въведоха цифрови „сертификати“, които ще бъдат използвани за официално потвърждение, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или тестът е отрицателен за COVID-19.

Единният здравен сертификат в ЕС ще бъде достъпен за гражданите на общността от 15 юни. Това обяви за RTL, Le Figaro и LCI Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия (ЕК).

Той ще бъде достъпен от 15 юни в цяла Европа. Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискат", каза Бретон по LCI TV.

У нас:

Според Единния информационен портал са отчетени днес 2537 нови случая на коронавирус при направени 11 931 теста. Това прави 21,2% носителство на заразата. 9674 пациенти са в болница, 769 от тях - в интензивни отделения.

На 27 март сутринта хоспитализираните бяха 9430 души, 751 от тях под интензивни грижи. Това означава, че за денонощие първата категория хора са се увеличили с 244, а втората - с 18. През последните 5-6 дни броят на новопостъпилите в болница в рамките на 24 часа средно е около 200.

Активните случаи нараснаха общо до 66 216. Починалите през денонощието са 49, а излекуваните - 1453.

Три столични болници- „Пирогов", Военномедицинска академия (ВМА) и „Царица Йоана" - ИСУЛ, възстановиха тази неделя „зелените коридори" за ваксиниране за всички желаещи. Желаещите ще бъдат ваксинирани с препарата на AstraZeneca. Количествата са достатъчни, за да се ваксинират и хора без записани часове, както и такива, които не попадат в плана за имунизации, пише Медиапул.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: