САЩ заподозряха AstraZeneca в предоставяне на непълни данни за ваксината

САЩ заподозряха AstraZeneca в предоставяне на непълни данни за ваксината Снимка: pixabay

Американският национален институт по здравеопазване (NIAID) изрази загриженост относно възможни непълни данни, предоставени от AstraZeneca за ваксините и срещу COVID-19

Съответното изявление е публикувано във вторник, 23 март, на уебсайта на организацията niaid.nih.gov.

„Късно в понеделник вечерта, 22 март, Съветът за наблюдение на данните и безопасността (DSMB) уведоми NIAID, Агенцията за биомедицински изследвания и развитие (BARDA) и AstraZeneca, че е обезпокоен от информацията, публикувана от компанията относно първоначалните данни за нейните клинични изпитания на ваксината срещу COVID-19", се казва в съобщението.

Според DSMB, AstraZeneca е включила остаряла информация в своя доклад за изпитване на ваксини. По този начин представената информация не позволява да се създаде пълна представа за ефективността на лекарството.

NIAID призова AstraZeneca да работи с организацията, за да предостави най-изчерпателния анализ на препарата, който ще определи истинската ефективност на ваксините. Отбелязва се, че решението за употребата на ваксината в САЩ ще бъде взето след внимателно разглеждане на данните на съответните центрове.

Ден по-рано пресслужбата на AstraZeneca съобщи, че препаратът срещу коронавирус, разработен от нея съвместно с Оксфордския университет, е показал висока степен на ефективност след резултатите от третия етап на клиничните изпитания.

По-рано, на 22 март, стана известно, че независима комисия не е идентифицирала повишен риск от тромбоза сред тези, които са получили ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания AstraZeneca. Според данните ваксината се понася добре сред пациентите. DSMB не е идентифицирал проблеми с безопасността на ваксините.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: