Училище в Арканзас премина на собствено захранване и повиши заплатите

Училище в Арканзас премина на собствено захранване и повиши заплатите

Малко провинциално училище в щата Арканзас остави зад гърба си традиционните източници на електричество и премина изцяло на възобновяема енергия, съобщава сп. „Обекти". Образователната институция, която се намира в района на градчето Бейтсвил, е покрила цяло поле със слънчеви панели, в резултат на което е спестила огромно количество пари и е повишила заплатите на учителите.  

От средно 45 000 долара годишно техните възнаграждения са се покачили с до 15 000 долара. Това вероятно е първият път, в който спестените от преминаването към възобновяеми източници на енергия пари са били използвани директно за повишение на заплати.  

Със своите внушителни 1500 панела училището не само че генерира достатъчно енергия за своя училищен окръг, но и продава излишъка на местните електрокомпании. Преди инсталацията сметките на ток за окръга са достигали по около 600 000 долара на година, което е поставяло ръководството на училището в доста затруднена ситуация. Заплатите на учителите са били ниски, а много от тях са били принудени да напуснат. Управлението на окръга, състоящ се от 6 институции, отговорни за 3200 ученици, е било поставено в изключително тежка ситуация поради постоянния поток от учители. След направен одит става ясно, че ако бъде инсталирана модерна енергийна инфраструктура, включително множество слънчеви панели, в рамките на следващите 20 години ще бъдат спестени 2,4 млн. долара. Т.е. това едновременно ще реши финансовите им проблеми и ще намали енергийния отпечатък на региона. 

През 2017-а едно незползвано поле е превърнато в терен, подходящ за соларен парк, а наскоро са инсталирани панели и в предния двор на училището. Притокът на средства бързо превръща институцията от едно от най-ниско платените места в района в едно от най-високите, предава IFL Science. 

Градчето Бейтсвил се намира само на 17 мили западно от най-голямата електроцентрала, работеща с въглища. Еколозите се надяват, че цялата местна общност ще последва добрия пример и ще види големите преки ползи от зелената енергия за хората. Освен това по-доброто заплащане означава и повече кандидати за работа, и по-малко оставки на учители. 

Общият брой училища в САЩ, които са преминали на соларна енергия, се е увеличил с около 24% от 2017 г. насам. Според нов доклад на неправителствена организация Generation180 приблизително 5,5% от всички начални и средни училища в страната използват слънчева енергия. Повече от 7300 училища в цялата страна разчитат на слънчева енергия. Само в един щат на САЩ, Южна Дакота, няма слънчеви училища. 

Докладът установява още, че 79% от слънчевата енергия, инсталирана на училищата, е финансирана от трета страна. По-голямата част от тези проекти са собственост на разработчика, който финансира, изгражда, притежава и поддържа системата. В замяна на това училището предоставя площ за тази инсталация и заплаща енергията, произведена от системата, обикновено с по-ниска ставка от тази, която областта е платила на електрическата мрежа за комуналните услуги. Този метод позволява на училищата да финансират слънчеви проекти, без да се налага да правят големи предварителни инвестиции, които иначе биха направили системата финансово предизвикателство. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: