Отпадат част от ограниченията заради Covid-19
- България
- Текст:
От днес, 1 март, заведенията за хранене и развлечения възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си.
Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от местата си, а на маса да бъдат настанявани не повече от 6 души. Други изисквания са носене на защитни маски за лице от персонала и ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При същите условия ще могат да работят и игралните зали и казината.
Все още няма да отворят врати дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Посещенията в тях ще се разрешават след 1 април т.г.
Също от днес се допуска и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги и други обществени мероприятия в присъствена форма. Те ще могат да се организират при използване на 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Отново ще могат да се провеждат и групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април и в чужбина.
Възстановява се и провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически
лица. Груповите занятия се допускат при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Възстановяват се също присъствените учебни занятия на всички специални училища за ученици със сензорни увреждания.
Една четвърт от заведенията обаче няма да отворят днес с разхлабването на противоепидемичните мерки, прогнозират от бранша. Заради финансовите загуби, които заведенията търпят вече повече от година, около 25 на сто от тях няма да отворят, а сред тези, които ще опитат да рестартират бизнеса си, най-вероятно ще има още фалити, прогнозира Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията: „Ще има и доста фалирали колеги, след като подновим работа, защото междуфирмената задлъжнялост е доста висока, задълженията към Приходната агенция са доста високи. От 1 март ще започнат да текат всички разходи, наеми и т.н.“.
Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата ще бъде липсата на персонал. От бранша ще мислят за внос на работници от чужбина, за да компенсират работната сила, изгубена в кризата.
Още по темата във
facebook