Държавата пусна в обращение нова емисия ценни книжа за 300 млн. лева

Държавата пусна в обращение нова емисия ценни книжа за 300 млн. лева

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева. Това съобщиха от министерството и БНБ. Това е първият аукцион за тази година, който е и тест за пазара.  

Централната банка съобщи, че са продадени лихвоносни съкровищни облигации (десет години и шест месеца) с падеж 17 август 2031 г. при фиксиран годишен лихвен процент от 0,10%. На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 300 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,14%. 

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 555,650 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 99,8 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,85. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 98,85 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност 0,14%. 

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 66,7%, следвани от застрахователните дружества с 20,7%, пенсионни и гаранционни фондове – 6,7%, договорни фондове – 2,6%, и други инвеститори – 3,3%, съобщават още от финансовото ведомство, като отбелязват, че интересът от страна на участниците към аукциона е бил значителен. 

Датата на плащане за одобреното количество е 17 февруари 2021 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията. 

Във финансовото министерство изчислиха, че отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 60 базисни точки. 

През миналата година на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева. За настоящата 2021 г. правителството е заложило таван от 4,5 млрд. лева нов държавен дълг, като в края на годината нивото му не може да надвишава 31,9 млрд. лева.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: