Трима министри ще проверят причините за наводненията

Трима министри ще проверят причините за наводненията

В усложнената обстановка се реагира адекватно, заяви в НС енергийният министър

Върховната административна прокуратура разпореди на трима министри да извършат незабавни проверки на причините, довели до преливане на реки. Това съобщават от прокуратурата. Проверката е възложена на министрите на околната среда и водите, на вътрешните работи и на енергетиката. Целта ще бъде да се установи дали е възможно незаконен добив на инертни материали (наносни отложения и строителни материали) от коритата на реките да е довел до разливите им. Компетентните органи трябва да направят и анализ на обстановката в страната поради продължаващите обилни валежи.  

Преписката е образувана въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията в части от Южна България (по поречието на реките Струма и Места). Направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове трябва да се отразят в обобщен доклад до ВАП в кратък срок, се посочва в съобщението на прокуратурата. 

Междувременно днес в Народното събрание във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната бяха изслушани вътрешният министър Христо Терзийски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

Според Теменужка Петкова в усложнената обстановка се реагира адекватно. Тя увери, че електроенергийната система на България е стабилна и в нормален режим на работа. Петкова съобщи още, че водните централи са поставени във форсиран режим на работата и водите са използвани максимално. Към тази сутрин, 14 януари, има 26 населени места с нарушено електроснабдяване, което засяга около 4000 потребители, съобщи министър Петкова. Тя уточни, че се очаква проблемите да бъдат отстранени днес. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отчете, че язовирите в страната са пълни. Той посочи, че енергийните каскади са изиграли ролята на буфер - поели са високата вълна и не са допуснали големи наводнения на населени места. Димитров отчете още, че за четири часа е достигната нормата от валежи за четири месеца. Министърът съобщи, че е променен графикът за яз. „Искър" и за да бъде намален малко обемът му, ще бъдат отпуснати още количества за производство на електроенергия. 

Според минстъра във всички язовири в страната има достатъчно вода за питейни нужди през тази година - 68,3% от наличния ресурс е запълнен. Енергийните язовири също се управляват много добре - 86,6% от обема им е запълнен, но те по традиция се държат на по-високи нива. Проблемите обаче остават по отношение на водоемите за земеделски нужди, които са пълни под 40%. 

Вътрешният министър увери, че всички щети ще бъдат компенсирани с отпуснатите средства за преодоляване на кризата. Според него добрата работа на институциите не е допуснала човешки жертви и пострадали. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: