Google създава фонд за борба с дезинформацията около ваксините

Google създава фонд за борба с дезинформацията около ваксините

Дезинформацията може да се използва за насочване на конкретни популации, отбелязват от инициативата

Google News Initiative създава отворен глобален фонд, който да се бори с дезинформацията, свързана с ваксините срещу Covid-19.  Това съобщи Bloomberg. Стойността на фонда е 3 млн. долара. 

Фондът носи името "COVID-19 Vaccine Counter Misinformation Open Fund" и целта му е да подкрепя журналистическите усилия за ефективно проверяване на факти при съмнителна информация за имунизационния процес във връзка с новия коронавирус”, посочи Елена Кирилова, редактор в Investor. Тя обясни, че фондът ще приема проекти, които се стремят да увеличат аудиторията, проверяваща фактите, особено в групи, които са непропорционално засегнати от дезинформацията. Ще се дава приоритет на съвместни проекти с интердисциплинарен екип, напр. партньорство между утвърден проект за проверка на факти и медия с дълбоки корени в конкретна общност или технологична платформа за съвместна работа на журналисти и лекари. 

Глобалното разпространение на ваксините срещу COVID-19 изостря многогодишен проблем с дезинформацията относно имунизациите. Докато инфодемията COVID-19 има глобален характер, дезинформацията също се използва за насочване на конкретни популации, отбелязват от инициативата. 

“През декември Google News Initiative обеща 1,5 млн. долара, за да финансира медиен център за Covid-19, който да подкрепя проучвания в областта на проверката на факти”, припомни Елена Кирилова. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: