Словения е избрана за Европейски регион на гастрономията през 2021 г.
- Туризъм
- Текст:
Наградата за Европейски регион на гастрономията през 2021 г. бе присъдена на Словения от Международния институт по гастрономия, култура, изкуства и туризъм (IGCAT), съобщи Lonely Planet. Страната трябваше да докаже пред комисия, включваща експерти от областта на туризма, културата, хотелиерството и селското стопанство, че е разработила достатъчно проекти и програми, свързани с гастрономията, и че е в състояние да се справи с предизвикателствата, с които е обвързана подобна висока чест.
Словения е единствената европейска държава, която свързва Алпите, Средиземно море и Панонската равнина. Според IGCAT изключително разнообразните ландшафт и природни дадености на страната предопределят една богата култура и гастрономия. Словенската кулинарна философия се основава на принципа „от градината на трапезата“, което обяснява и тесните взаимовръзки между местните производители и готвачи.
Словенският туристически съвет обяви наскоро нов етикет, наречен „Словенска зелена кухня“, който ще стане част от Зелената схема на словенския туризъм. Това е програма за сертифициране, която свързва дестинациите и доставчиците на услуги и стоки, поставяйки устойчивостта в основата на техните дейности.
Словенският туристически съвет наскоро пусна и нов уебсайт, който разказва пълната история на гастрономията в Словения. Специален раздел в него е посветен на иновативните готвачи и връзките им с местните фермери, осигуряващи им висококачествени продукти.
Още по темата във
facebook