Държавната петролна компания ще купи горива за 35,7 млн. лева

Държавната петролна компания ще купи горива за 35,7 млн. лева

Близo 35,7 милиoнa лeвa oт дъpжaвния бюджeт зa cлeдвaщaтa гoдинa щe бъдaт изпoлзвaни зa зaĸyпyвaнeтo нa гopивa зa нoвocъздaдeнaтa "Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния". Това предвижда внесения проектобюджет на държавата за 2021 година. съобщава segabg.  

Средствата ще бъдaт изпoлзвaни зa oбнoвявaнe и нaтpyпвaнe нa peзepви oт гopивo зa cлeдвaщaтa гoдинa. Не е ясно какви количества горива точно ще бъдат закупени, защото няма разбивка каква част от запасите подлежат на обновяване и колко ще се донатрупват и обновяват.  

За обновяване на горива през 2021 г. ще са необходими ориентировъчно 29 млн. лв. За сравнение разходите за обновяване на горива през 2020 г. бяха посочени от държавния резерв на 8 млн. лв. Към момента от внесения законопроект за бюджета няма как да се разбере какви точно ще са разходите на бъдещото държавно предприятие за 2021 г. 

Досега в обновяването на държавния резерв участваше само една компания - "ЛУКойл България", която купуваше старото гориво, доставяше новото и се явяваше съхранител на горива от държавните запаси в своите петролни бази. Занапред търговията с горива ще се извършва от все още несъздадената държавна компания, чийто бюджет със сигурност ще надвишава 36 млн. лв., предвид  планираното строителство на бензиностанции и нови складове за горива.   
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: