Кристиан Диор: Модна легенда, но и... кулинарен специалист
- Био храни
- Автор:
Снимка: Pixabay
Дизайнерът имаше безупречен усет към красивото. Но е известен и като отличен кулинар.
Кристиан Диор е един от най-изтъкнатите модни дизайнери. И до днес неговите дизайни са незабравими и са вдъхновение за много последващи модни деятели. Но не всички знаят, че той е доказал отличния си вкус не само в дизайна, но и в кулинарията.
Диор обича добрата храна и приготвянето й с приятели толкова, колкото и деликатесите в ресторант „Le Boeuf Sur Le Toit“ в Париж или кафене „Sénéquier“ в Сен Тропе. Книгата с рецепти „La Cuisine Cousu-Main“ е създадена в сътрудничество с главния готвач Реймънд Тюлиер и е илюстрирана с помощта на художника Рене Груу.
„La Cuisine Cousu-Main“ се предлага само в ограничен тираж. Истинска еуфория възниква около готварската книга на Кристиан Диор, когато тя бива публикувана през 1972 г. По това време модният дизайнер е вече от 15 години мъртъв, но колекцията му от рецепти е била много търсена. „La Cuisine Cousu-Main“ е била пусната отново през 2013 г., първоначално с тираж от 4000 екземпляра. Интересно е, че сега за оригиналното издание от 70-те години се предлагат суми от 900 и повече долара.
Ето три от любимите ястия на френския дизайнер Кристиан Диор:
Супа от кервел
Съставки за 5 човека:
1 голяма шепа пресен кервел, 100 г масло, 3 супени лъжици брашно, 2 с.л. сметана, 1/4 л пилешки бульон, 3 жълтъка, 1 малка шепа клончета от кервел за декориране.
Приготвяне: Загрейте пилешкия бульон заедно с маслото и брашното, като разбърквате постоянно. Когато бульонът заври, се добавя кервелът. За да направите това, препоръчително е да използвате ножица, за да изрежете зеленото в течността. Оставете супата на умерена степен на котлона за около 45 минути. След това я пасирайте и я поставете обратно на печката. Смесете сметаната и жълтъците при непрекъснато бъркане, преди да изсипете сместа в супата с кервела и предястието да стане кремообразно.
Накрая напълнете чиниите със супа и сервирайте с няколко стръка кервил.
Пълнено пиле с извара
Съставки за 4 човека:
1 пиле, 400 г извара, 2 големи глави лук, 1 трюфел, 1/2 чаша кубчета хляб, 1 чаша пилешки бульон, 5 г магданоз, 2 г мащерка, 3 г естрагон, 100 г масло, 2 ч.л. коняк „Хенеси".
Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета и ги запържете в малко масло. За да напълните пилешкото месо, смесете изварата заедно с подправките, настъргания трюфел, лука и кубчетата хляб в голяма купа. След това напълнете пилето със сместа. Загрейте останалото масло в голям тиган или тава за печене. Сложете пилето и го смесете с коняка. След това налейте пилешкия бульон върху пилешкото месо и подправете всичко със сол и черен пипер. Когато месото побелее и омекне, пилешкото е готово. Сервирайте със сос от месния сок и гарнитури като картофи и боб.
Десерт „Помпадур"
Съставки за 6 човека:
250 г тъмен шоколад, 250 г + 30 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 супена лъжица брашно.
Приготвяне: Разтопете шоколада с малко вода в него и го оставете да се охлади. Разтопете маслото и го оставете да изстине. Смесете разтопения шоколад заедно със захарта, разтопеното масло и яйцата до гладкост. Намажете една форма с масло и добавете сместа. Печете тортата на 150 градуса за около 40 - 45 минути. Оставете сладкиша да изстине и след това внимателно извадете тортата от формата. Най-добре й се насладете на следващия ден.
Диор обича добрата храна и приготвянето й с приятели толкова, колкото и деликатесите в ресторант „Le Boeuf Sur Le Toit“ в Париж или кафене „Sénéquier“ в Сен Тропе. Книгата с рецепти „La Cuisine Cousu-Main“ е създадена в сътрудничество с главния готвач Реймънд Тюлиер и е илюстрирана с помощта на художника Рене Груу.
„La Cuisine Cousu-Main“ се предлага само в ограничен тираж. Истинска еуфория възниква около готварската книга на Кристиан Диор, когато тя бива публикувана през 1972 г. По това време модният дизайнер е вече от 15 години мъртъв, но колекцията му от рецепти е била много търсена. „La Cuisine Cousu-Main“ е била пусната отново през 2013 г., първоначално с тираж от 4000 екземпляра. Интересно е, че сега за оригиналното издание от 70-те години се предлагат суми от 900 и повече долара.
Ето три от любимите ястия на френския дизайнер Кристиан Диор:
Супа от кервел
Съставки за 5 човека:
1 голяма шепа пресен кервел, 100 г масло, 3 супени лъжици брашно, 2 с.л. сметана, 1/4 л пилешки бульон, 3 жълтъка, 1 малка шепа клончета от кервел за декориране.
Приготвяне: Загрейте пилешкия бульон заедно с маслото и брашното, като разбърквате постоянно. Когато бульонът заври, се добавя кервелът. За да направите това, препоръчително е да използвате ножица, за да изрежете зеленото в течността. Оставете супата на умерена степен на котлона за около 45 минути. След това я пасирайте и я поставете обратно на печката. Смесете сметаната и жълтъците при непрекъснато бъркане, преди да изсипете сместа в супата с кервела и предястието да стане кремообразно.
Накрая напълнете чиниите със супа и сервирайте с няколко стръка кервил.
Пълнено пиле с извара
Съставки за 4 човека:
1 пиле, 400 г извара, 2 големи глави лук, 1 трюфел, 1/2 чаша кубчета хляб, 1 чаша пилешки бульон, 5 г магданоз, 2 г мащерка, 3 г естрагон, 100 г масло, 2 ч.л. коняк „Хенеси".
Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета и ги запържете в малко масло. За да напълните пилешкото месо, смесете изварата заедно с подправките, настъргания трюфел, лука и кубчетата хляб в голяма купа. След това напълнете пилето със сместа. Загрейте останалото масло в голям тиган или тава за печене. Сложете пилето и го смесете с коняка. След това налейте пилешкия бульон върху пилешкото месо и подправете всичко със сол и черен пипер. Когато месото побелее и омекне, пилешкото е готово. Сервирайте със сос от месния сок и гарнитури като картофи и боб.
Десерт „Помпадур"
Съставки за 6 човека:
250 г тъмен шоколад, 250 г + 30 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 супена лъжица брашно.
Приготвяне: Разтопете шоколада с малко вода в него и го оставете да се охлади. Разтопете маслото и го оставете да изстине. Смесете разтопения шоколад заедно със захарта, разтопеното масло и яйцата до гладкост. Намажете една форма с масло и добавете сместа. Печете тортата на 150 градуса за около 40 - 45 минути. Оставете сладкиша да изстине и след това внимателно извадете тортата от формата. Най-добре й се насладете на следващия ден.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:
Златото реагира „като по часовник“ на ескалацията в Украйна
Служители определят най-добрите работодатели у нас в независима онлайн класация
Американската армия тества картечница с изкуствен интелект
Разкриха кражба на криптовалута за около $ 1 милиард
Ще успее ли Австралия да забрани достъпа на деца до социалните медии
Отново полицейска стрелба с жертва в САЩ
Сняг и ниски температури в Централна Европа
Вече ще можем да получаваме вода директно от въздуха
Изделията с индивидуални щампи не могат да бъдат върнати на търговеца
КЕШ клуб
300
3 000
30 000