Червено вино през лятото?
- Вино
- Източник: На По Вино
- Автор:
Снимка: smallwinemakers.ca
С настъпването на лятото, газираните студени напитки изглеждат все по-изкушаващи за топлите следобеди. Клишето, че червеното вино е неподходящо за горещите сезони, е трайно поддържано чрез рекламите и намаленията на пазара, но дали наистина устойчивостта му го прави вярно?
Съвсем естествено топлото време предполага повече пиене на бяло вино и розе по две причини. Първо, и двете са с по-висока киселинност, което ги прави много освежаващи, и второ, именно заради високата киселинност е необходимо те да бъдат охлаждани.
При червените вина, обаче, правилото казва, че те се сервират на стайна температура, което в съчетание с класическото ни възприятие за сгряващия им ефект навява по-скоро на зима, печено месо и т.н. Тук обаче си задаваме въпроса – задължително ли е така?
Основните компоненти, които определят нуждата едно вино да бъде охладено или пък не, са стилът, в който е направено, и алкохолното му съдържание. По въпроса как се определя стилът на едно вино, ще трябва да напишем повече от една статия, затова ще обобщим, че става дума за по-леки вина с изразен плодов вкус. Другият важен компонент е алкохолното съдържание, макар че там също има различни варианти. Като цяло обаче вината с по-ниско алкохолно съдържание се държат по-добре охладени (10-12 градуса). Най-често на тези описания отговарят младите вина, които не са отлежавали в дъб.
Сред българските вина, макар и според клишето да са пословично тежки, има доста червени сортове, които подлежат на охлаждане в повечето случаи. Това са вината от сортовете Гъмза, Памид, Сторгозия и Руен, както и някои вина от Широка мелнишка лоза. Важното е, че охладени тук означава от 12 до 16 градуса по Целзий, а не нещо, което сте забравили във фризера два дни. По правило не е добре да поставяте виното във фризера, независимо дали е бяло или червено.
Предимствата на охладеното червено вино са, че то действа освежаващо, а и има онзи вдъхновяващ ефект, който ни настройва за нови приключения. Освен това то може да се съчетава с най-разнообразни храни, включително някои по-мазни риби.
Но нека не забравяме, че когато говорим за вино, всичко е въпрос на вкус и няма как да догматизираме преживяването!
Съвсем естествено топлото време предполага повече пиене на бяло вино и розе по две причини. Първо, и двете са с по-висока киселинност, което ги прави много освежаващи, и второ, именно заради високата киселинност е необходимо те да бъдат охлаждани.
При червените вина, обаче, правилото казва, че те се сервират на стайна температура, което в съчетание с класическото ни възприятие за сгряващия им ефект навява по-скоро на зима, печено месо и т.н. Тук обаче си задаваме въпроса – задължително ли е така?
Основните компоненти, които определят нуждата едно вино да бъде охладено или пък не, са стилът, в който е направено, и алкохолното му съдържание. По въпроса как се определя стилът на едно вино, ще трябва да напишем повече от една статия, затова ще обобщим, че става дума за по-леки вина с изразен плодов вкус. Другият важен компонент е алкохолното съдържание, макар че там също има различни варианти. Като цяло обаче вината с по-ниско алкохолно съдържание се държат по-добре охладени (10-12 градуса). Най-често на тези описания отговарят младите вина, които не са отлежавали в дъб.
Сред българските вина, макар и според клишето да са пословично тежки, има доста червени сортове, които подлежат на охлаждане в повечето случаи. Това са вината от сортовете Гъмза, Памид, Сторгозия и Руен, както и някои вина от Широка мелнишка лоза. Важното е, че охладени тук означава от 12 до 16 градуса по Целзий, а не нещо, което сте забравили във фризера два дни. По правило не е добре да поставяте виното във фризера, независимо дали е бяло или червено.
Предимствата на охладеното червено вино са, че то действа освежаващо, а и има онзи вдъхновяващ ефект, който ни настройва за нови приключения. Освен това то може да се съчетава с най-разнообразни храни, включително някои по-мазни риби.
Но нека не забравяме, че когато говорим за вино, всичко е въпрос на вкус и няма как да догматизираме преживяването!
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:
Първи арести в Сърбия заради срутването в гарата на Нови Сад
Златото реагира „като по часовник“ на ескалацията в Украйна
Служители определят най-добрите работодатели у нас в независима онлайн класация
Американската армия тества картечница с изкуствен интелект
Разкриха кражба на криптовалута за около $ 1 милиард
Ще успее ли Австралия да забрани достъпа на деца до социалните медии
Отново полицейска стрелба с жертва в САЩ
Сняг и ниски температури в Централна Европа
Вече ще можем да получаваме вода директно от въздуха
КЕШ клуб
300
3 000
30 000