СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне Снимка: Eric Prouzet / Unsplash

Това води до увеличаване на хранителните заболявания

Според Световната здравна организация (СЗО), глобалното затопляне води до ускорено разваляне и замърсяване на хранителните продукти с бактерии и други патогени, което се превръща във все по-сериозна заплаха за живота на много хора, съобщава LiveScience.

Екстремно високите температури, наводненията и сушите водят до разваляне на хранителните продукти и повишен риск от огнища на болести, пренасяни чрез заразена храна. Например, Bacillus cereus - бактерия, предаваща се с храна и причиняваща повръщане, възпаление на очите и инфекции на дихателните пътища, стана по-активна поради глобалното затопляне.

Изследователите предупреждават за възможността селскостопанските култури да бъдат замърсени с отпадъчни води след наводнения и за растежа на бактерии от салмонела върху сурови хранителни продукти поради повишената влажност. Тези климатични промени стават все по-застрашаващи здравето на милиони хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: