Учени откриха лек за Алцхаймер в популярни билки

Учени откриха лек за Алцхаймер в популярни билки Снимка: thebikinggardener.com

Съединението, извлечено от розмарин и градински чай, успешно подобрява паметта при мишки

Екип от научния институт Scripps в САЩ, разкри, че веществото е производно на карнозна киселина - молекулата, установена в розмарина и градинския чай. На тази база учените са синтезирали по-стабилно производно, наречено diAcCA, което приложили в лечението на мишки, модифицирани така, че да проявяват подобни на Алцхаймер симптоми. 

В тестовете, продължили три месеца, опитните животни показали подобрени умения за учене и памет, а в мозъците им са установени повече синапси – възлите, където невроните комуникират помежду си, осъществявайки мисловния процес, съобщава публикация в сп. Antioxidants. Освен това при лекуваните мишки е установено по-малко натрупване на амилоидни плаки – отлагания в мозъка, които съдържат два вредни протеина, характерни за болестта на Алцхаймер.

Заболяването е причина за 70% от случаите на деменция по света. Невродегенеративното състояние засяга около 7 милиона души, но предвижданията са до 2030 г. броят им да се удвои, заради общото застаряване на населението. 

По същество новосинтезираното вещество diAcCA стимулира развитието на повече синапси в мозъка, чиято загуба е една от важните причини за спад в когнитивните способности. Освен това diAcCA отстранява и споменатите вредни протеини, които се разглеждат като маркери при диагностицирането на Алцхаймер. 

Карнозната киселина е антиоксидант и противовъзпалително средство, но има много кратък живот, докато diAcCA може да се приема през устата, след което в стомаха се превръща в карнозна киселина и от там навлиза в кръвния поток. Новаторският момент в действието на diAcCA е, че веществото не само забавя спада на когнитивните умение, но и ги възстановява до нормалното им ниво. Според научния екип тестовите животни понасят добре diAcCA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: