Последните австрийски бонбони „Моцарт” поеха към магазините

Последните австрийски бонбони „Моцарт” поеха към магазините Снимка: christofstrauss.com

Фабриката Grödig в южен Залцбург произвежда „моцартовите топчета” (Mozartkugelns) от 1890 г., един век след смъртта на Волфганг Амадеус Моцарт

Euronews разказва историята на сладките символи на Залцбург и Австрия. Бонбоните „Моцарт” са сред първите продукти на малката фабрика, създадена от залцбургския сладкар Пол Фюрст. Името му дълго време остава запазена марка на производството му, постигнало най-добрите си дни към средата на миналия век, когато през 1948 г. фабриката се мести в по-голяма сграда. 

Но замрялата търговия през пандемията и скока на цената какаото в последните години удрят тежко бутиковия производител и в края на 2024 г. Salzburg Schokolade фалира, закривайки 65 работни места. След повече от 130 години замлъква и производствената линия, произвеждала 57 милиона Mozartkugelns годишно, а оборудването на фабриката Grödig е продадено на производители в Египет и Мавриций. 

Американската компания Mondelez International, която купи Salzburg Schokolade през 1975 г., все още не е разкрила бъдещето на лицензираните „Истински залцбургски топчета Моцарт” (Echte Salzburg Mozartkugeln), но шоколадовите изкушения, обвити в станиол с лика на Моцарт, покрити с шоколад и пълни с марципан, нуга и шам фастък, няма да се произвеждат повече в Австрия. .

Производигелите на прочутите бонбони „Моцарт” не веднъж са отблъсквали с имитатори, но през 1981 г. Mondelez International се сдобиват с решение, че само австрийски производители могат да използват името „Mozartkugeln“. Все пак свои версии, задължени да се маркират като Mozart-kugeln, произвежда и баварската компания Reber.

От ръководството на Mondelez в Австрия казват, че са проучили възможностите, и са намерили решение, създавайки европейска мрежа производители основно в Полша и Чехия, която ще поеме производството на продуктите в портфолиото с бранда Mirabell, в това число и Mozartkugeln. 

Ако в бъдеще искате да сте сигурни, че се глезите с оригинален „моцартов” бонбон, добре е да знаете, че само истинските Mozartkugelns се произвеждат напълно кръгли – всички имитатори са задължени да оформят бонбоните си с една плоска повърхност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: