Хранително-вкусовата промишленост формира 14% от промишленото ни производство

Хранително-вкусовата промишленост формира 14% от промишленото ни производство Снимка: Министерство на икономиката

Заетите в сектора са повече от 74 000, което го прави един от най-големите работодатели у нас

Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост заемат важно място в българската икономика, като днешното събитие дава възможности за по-широко представяне на българските хранителни продукти, за набелязване на посоките за развитие на бранша и за стимулиране на неговата конкурентоспособност. 

Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински по време на 18-ия Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни“. По неговите думи българската хранително-вкусова промишленост продължава да има добър експортен потенциал. „През 2023 г. износът на храни достигна стойност от 11,2 млрд. лв. и нарасна с 12% спрямо предходната година, като съставляваше 13% от общия износ на страната“, каза още той. 

Д-р Давид Сукалински посочи, че основните пазари са страните от Европейския съюз, Азия и Северна Америка и добави, че българските фирми от бранша допринасят за утвърждаването на страната ни като производител на автентични и качествени продукти.

Заместник-министърът посочи, че хранително-вкусовата промишленост е ключов отрасъл, който формира около 14% от промишленото производство на страната. „В сектора са заети около 74 хил. или 15% от заетите в промишлеността, което го прави един от най-големите работодатели в България“, допълни той.

В рамките на тазгодишното издание на Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни“ бяха връчени  годишни награди на брандове,  устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните български вкусове и продукти. Д-р Давид Сукалински отличи родни винопроизводители от различни райони на България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: