
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Американските учени загубиха 3 милиарда долара заради Тръмп

Правото на отказ от онлайн покупка е право на размисъл

СЗО предложи намаляване на годишния й бюджет с повече от 20 %

Нападателят, ранил пет души в Амстердам, се оказа с фалшиви документи от Донецка област

Голяма американска търговска верига опроверга митническата политика на Тръмп

САЩ настояват и партньорите им да прилагат политика на дискриминация

Изгубен ръкопис за крал Артур е прочетен за първи път от 700 години

Противници на Tesla обещаха да организират най-мащабния ден на протести по целия свят
