Герои на малкия бизнес: британско семейство осъди Google за £ 2 милиарда

Герои на малкия бизнес: британско семейство осъди Google  за £ 2 милиарда Снимка: Еuronews

Глобалната търсачка е нарушила антитръстовите закони, постанови Европейският съд

Стартирането на бизнес винаги носи рискове, но едва ли може да се сравни с преживяното от Шивон и Адам Раф. През юни 2006 г., след като са напуснали добре платените си работни места на компютърни специалисти, двамата пускат сайта Foundem за сравнение на цените на най-широк кръг стоки и услуги – от дрехи, до самолетни полети. 

Двамата Раф не подозират, че заедно с това стартира и началото на края на тяхната компания. Технологичният гигант Google, чрез един от автоматичните си филтри, класира Foundem като спам и го изтласква далач назад в списъците си при търсене на „сравнение на цените” и „сравнение на пазаруването”. Причината – Google има собствена услуга за сравняване на цени…

В изявите си пред медиите 55-годишната днес Шивон казва, че със съпруга ѝ не са осъзнали веднага защо сайтът им не върви – решили, че определянето му като спам е просто грешка „Но ако нямате достъп до онлайн трафика, значи нямате работа“, добавя 58-годишният Адам. Междувременно сайтът им се „класираше напълно нормално“ в други търсачки, но това няма особено значение,, тъй като „всички използват Google“, допълва Шивон. 

Все пак първоначално двамата не подозират, че Google действат умишлено и в нарушение на правилата за конкуренция. Към 2008 г. обаче нечестната игра става очевидна. Раф се обръщат многократно към глобалната търсачка, но почти две години не получават никакъв отговор. Говорят и пред медиите, но с ограничен успех.

„Тогава разбрахме - добре, трябва да се борим“, казва Адам. Така двамата се обръщат към регулаторните органи в Обединеното кралство, САЩ и Брюксел. И именно Европейската комисия през ноември 2010 г. стартира антитръстово разследване, за да се стигне до присъдата от 2017 г. и окончателното ѝ потвърждаване през 2024 г.

Според Европейската комисия, Google незаконно е популяризирал собствената си услуга при търсене на сравнения на цените, като е изтласкал назад сайтове, счетени за конкурентни, злоупотребявайки с пазарното си господство.

През годините на съдебната битка семейство Раф откриват, че техният сайт не е единствената жертва, поставена от Google в неравностойно положение – през 2017 г., когато е произнесена първата присъда, срещу технологичният гигант водят дела около 20 ищци, включително Kelkoo, Trivago и Yelp.  

Седем години Google атакуват присъдата от 2017 г., но през септември 2024 г. Европейският съд отхвърли жалбите им окончателно. От Google казват, че са „разочаровани”, но дали колосалната глоба ще им „държи влага”? Може би, ако примерът на Шивон и Адам Раф насърчи и други „малки” играчи да отстояват правата си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: