Избори, избори (обновена)

Избори, избори (обновена)

В Грузия управляващата партия печели при над 50% избирателна активност, в САЩ милиардерът Илон Мъск все по-агресивно примамва с парите си избиратели в полза на Тръмп, у нас пак сме си същите…

Ако започнем от националната картина, при 100 % преброени гласове, ГЕРБ-СДС водят с 26,388%, следват ги ПП-ДБ с 14,203%, трета парламентарна сила е „Възраждане” с 13,358%, на четвърта позиция е ДПС-Ново Начало (Пеевски) с 11,548%. Със 7,568% БСП изпреварва Алинса за права и свободи (Ахмед Доган), който печели 7,481%. ИТН (Слави Трифонов) влиза в Парламента с 6,779%,  а изненадата МЕЧ окачи червения фенер на парламентарния влак с 4,595%. С 3.999% "Величие" няма да шуми в поредния парламент. При тази конфигурация съставянето на правителство отново е в познатия риск.

Печелившата партия в Грузия се кълне, че ще води страната към ЕС, но редица европейски политици смятат, че политиката на „Грузинска мечта” е проруска, т.е., несъвместима с европейската

Georgia stands at a crossroads between EU and Russia in pivotal, tense  election | Euronews
Снимка  - Еuronews

Президентката на страната Саломе Зурабишвили и две опозиционни партии в парламента не признават изборните резултати и призовават за протести. В отговор премиерът Ираклий Кобахидзе заяви, че „опозицията е ненужна”, а журналисти обвиняват грузинската ЦИК, че е изпълнила „мръсната поръчка” на лидера на „Грузинска мечта”, милиардерът Бидзина Иванишвили.

Богатството му се оценява на над $ 7 милиарда, а сп. POLITICO озаглави портрета му „Човекът, който си купи държава”. Само за сравнение – в САЩ бизнесът на 168-те милиардери създава 16.8% от БВП. В Русия 25 милиардери стоят зад 17.7% от БВП. Грузия има 1 (един) милиардер – Бидзина Иванишвили, чийто бизнес е източник на почти 25% от БВП на страната.

Изборите в САЩ още не са се случили, но на последната права Илон Мъск не жали средства да привлече гласоподавателите в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп. Още през август Мъск създаде предизборната група America PAC, която разпространява петиция, настояваща за ред, сигурност и пр., плюс "свобода на словото и право на носене на оръжие". Всеки ден подписалите петицията участват в лотария, финансирана от милиардера, като избран на случаен принцип щастливец получава чек на стойност ни повече, ни по-малко от $ 1 милион! Тази предизборна „игра” тече от 19 октомври и ако се чудите - не, това не е обявено за купуване на гласове!

Billionaire Elon Musk joins Donald Trump at US election campaign rally |  Euronews
Снимка  - Еuronews

Мъск обаче се развихря – прави се на акробат на предизборни митинги на Тръмп и вече се обяви за благодетел на „колебливия” според прогнозите, но решаващ за резултата щат Пенсилвания, като заяви, че ще премести част от бизнеса си там. 

Както и Тръмп, Мъск е за сериозно затягане на имигрантската политика. Куриозното е, че самият той започва като нелегален имигрант в САЩ и като такъв е управлявал незаконно първата си компания. 

Колкото до Тръмп, и двете му съпруги са имигрантки – Ивана Тръмп бяга през Желязната завеса, а Мелания получава американско гражданство по изключението, предвидено за талантливи личности в областта на науката и изкуството. Твърди се, че нейният талант е актовата фотография.

Подкрепата за кандидатката на демократите Камала Харис е по-скромна, но на нейна страна са известни имена от изкуството като Тейлър Суифт, Бионсе, Еминем, плюс семейство Обама, които също активизираха предизборните си изяви. Кой от двамата претенденти ще се пренесе в Белия дом ще научим след седмица. 

И демократи, и републиканци тръбят, че ще изведат икономиката напред, но докато Харис има зад гърба си успешна лична кариера като юрист и политик, Доналд Тръмп може да се похвали с поредица фалирали бизнеси, документни измами, ефективни присъди и „сладък” живот, гарниран с агресивно поведение към жените. Какво ли ще изберат американците, които по всякакъв повод се кълнат в бизнеса и морала и заклеймяват масовите стрелби?!?

Едва ли нещо би могло да ни учуди, след като над 13% от нас, българите, които се смятаме за прагматични и предприемчиви, подкрепиха популистките приказки на „Възраждане”, чийто „бизнес” приляга на фолклорния израз „вързан на ясла”… Е, те се хранят добре, а ние?!? 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: