Арестуваха още четирима, заподозрени в саботаж в Полша

Арестуваха още четирима, заподозрени в саботаж в Полша Снимка: theins.ru

Групата е изпращала колети с взривни устройства чрез куриерска служба

Според националната прокуратура на Полша, други двама от групата са обявени за международно издирване. Имената и националността на арестуваните и издирваните не се съобщават, но се смята, че действията им са инициирани и координирани от руските разузнавателни служби, събощи полската Агенция за вътрешна сигурност (ABW). 

На 22 октомври полският външен министър Радослав Сикорски съобщи за задържането на диверсант, обвинен за палеж във Вроцлав. По думите му арестуваният признал, че е действал по заповед на руските специални служби.

Полската полиция и ABW разследват още няколко случая на диверсионна дейност. От ABW съобщават за засилени диверсионни действия срещу Варшава, страните от ЕС и НАТО

Според Gazeta Wyborcza, около 20 от заподозрените вече са обвинени. Това са основно младежи от страните от бившия съветски лагер, включително Украйна и Беларус. Основната им мотивация е доброто заплащане, осъществявано често чрез местни престъпни кръгове

Според изданието, подсъдимите по делото са събирали информация и са снимали определени военни и граждански обекти. Имали са и задачи да разпалват антиукраински и антинатовски настроения, да подготвят диверсии и диверсионни действия. Плащали са им в криптовалута – основно биткойни, които лесно се обменят за пари в брой. 

През лятото на 2023 г. Gazeta Polska писа, че в Полша действа руска разузнавателна мрежа, която планира да взриви влакове, превозващи оръжие и хуманитарна помощ за Украйна. След разкритие на ABW, 16 души вече са осъдени, в т.ч. 12 граждани на Украйна, трима на Беларус и един руски гражданин. 

Във връзка с последната диверсионна акция куриерските агенции са предупредени да засилят бдителността, а получателите - да не приемат непоръчани пратки или такива с непроверен произход. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: