Путин обяви готовност за "компромиси" спрямо Украйна

Путин обяви готовност за "компромиси" спрямо Украйна Снимка: mk.ru

Според анализатори, реакцията му е резултат на решението на Турция и Китай да ограничат военните си доставки за Русия

В интервю за „Россия-1“ руският президент обяви, че Русия е готова да направи "разумни компромиси" с Украйна, за да сложи край на войната. „Готови сме да търсим компромиси, готови сме да направим тези разумни компромиси, но не искам сега да навлизам в подробности, защото няма преки преговори“, каза Путин. 

Руският президент обаче веднага подчерта, че не става дума за „отстъпки” или „размени”: „Резултатът трябва да е в полза на Русия, казвам го откровено, без никакво неудобство, и трябва да се основава на реалностите, които се развиват на бойното поле“.

Той отново обвини Украйна, че бързо се отказва от дипломатически мирни инициативи и поддържа труднопредвидимо „ирационално поведение”, което осуетява възможността да се правят планове.

В същото време Путин потвърди, че на завършилата вчера среща на БРИКС в Казан турският президент Реджеп Тайип Ердоган го е призовал да възобнови диалога с Киев за възстановяването на зърнения коридор и разминирането на Черно море. Реакцията на Путин отново е позната: „Никога не сме се отказвали от това. Просто винаги сме изхождали от факта, че руските интереси трябва да се зачитат във всякакви споразумения“.

Изявлението на руския президент идва, след като Турция забрани на своите износители да изпращат американски военни продукти в Русия. Според Financial Times забраната включва 50 стоки с „висок приоритет“, в т.ч. модерна електроника, която се използва в ракети и дронове, системи за дистанционно управление, както и машини и друго оборудване за производство на оръжия.

Китайските власти също обявиха, че от 1 декември въвеждат експортен контрол върху доставките на продукти, които могат да се използват във военната индустрия, включително дронове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: