Доверяват ли се европейците на изкуствения интелект

Доверяват ли се европейците на изкуствения интелект Снимка: verdict.co.uk

Гражданите на ЕС подозират авангардната технология в изборни манипулации, но ѝ се доверяват, когато се използва за лицево идентифициране

За проучването „European Tech Insights“ на испанския университета IE са анкетирани повече от 3000 души в 10 европейски страни. Резултатите сочат, че 67% от европейците се опасяват от хакерски атаки, които биха могли да променят изборните резултати, а 30% са убедени, че ИИ вече има пръст в манипулирането им. 

Най-недоверчиви към ИИ и намесата му в изборния процес са гражданите на Обединеното кралство (54%) и Испания (51%).

Експерти също отдавна алармират, че ИИ-технологията се използва за  дезинформация по време на избори в Европа. Миналата година в Словакия излязоха аудиозаписи, генерирани от ИИ, които успешно имитираха кандидат-депутат,  разискващ идеи за фалшифициране на вота. 

„Макар че все още няма ясни доказателства за значителни промени в изборните резултати, в световен мащаб растат опасенията относно използването на ИИ за генериране на изборна дезинформация и дълбоки фалшификации“, казва в изявление Карлос Лука де Тена, изпълнителен директор на IE Center for the Governance of Change.

Европейците на възраст под 35 години са по-доверчиви - 34% от тях посочват, че биха гласували чрез ИИ приложение. По-старите поколения обаче няман доверие в технологията - на ИИ-приложение биха се доверили близо 30% от хората на възраст от 35 до 44 години и само 9% от гласоподавателите, по-възрастни от 65 години.

Същевременно около 75% от анкетираните заявяват, че подкрепят използването на ИИ при лицево разпознаване и установяване на биометрични данни в полицейски и военни операции. А около 64% от европейците не приемат използването на ИИ при вземане на решения за условно освобождаване на осъдени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: