Кой ще стане първият трилионер в света?

Кой ще стане първият трилионер в света? Снимка: visualcapitalist.com

Около 40% от кандидатите са от областта на технологиите

Скорошен доклад на Informa Connect Academy прогнозира, че първият трилионер в света ще се появи след по-малко от три години. Анализът се основава на данни за състоянието на първите 30 най-богати хора в света, като прогнозите следват средния годишен темп на растеж на техните компании през последните пет години.

Водещ в списъка е Илон Мъск, който през 2027 г. може да стане първият трилионер, тъй като нетната стойност на богатството му „нараства със среден темп от 109,88% всяка година“. Състоянието на Мъск идва от дяловете му в Tesla и частната ракетна компания SpaceX. Той притежава и около 79% от X Corp (бившият Twitter), както и дялове в няколко стартиращи компании, включително Neuralink, The Boring Company и xAI.

Вторият най-вероятен трилионер може да се появи само една година по-късно, през 2028 г. – това е Гаутам Адани, основател на индийската Adani Group. Мултинационалният конгломерат включва компании от областта на транспортната инфраструктура, енергетиката, циментовата и хранителната индустрия.

Конкурент на Адани за втората позиция, отново през 2028 г. е Дженсън Хуанг, един от основателите на технологичната компанията NVIDIA, чийто годишен темп на растеж е близо 112%.

Списъкът включва и други големи имена в технологичната индустрия, в т. ч. Марк Зукърбърг, най-гомелият акционер в Meta, компанията майка на социалните медийни мрежи Facebook, Instagram и Threads, както и на платформата за съобщения WhatsApp. 

Сред вероятните трилионери са и Джеф Безос, собственикът на Amazon, Лари Пейдж, съосновател на Alphabet, холдинговата компания на Google. В списъка са още Лари Елисън, основател на Oracle, Бил Гейтс, съоснователя на Microsoft, Джан Иминг, основателят на компанията майка на TikTok ByteDance и Майкъл Дел (Dell Technologies). 

Светът на модата е представен от Бернар Арно ( Louis Vuitton Moët Hennessy) и Филип Найт (Nike).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: