Защо наричат гречката "Суперпродукт"?

Защо наричат гречката "Суперпродукт"?

„Ние сме това, което ядем“, е казвал Хипократ. Древногръцкият лекар и философ вярва, че всички болести са резултат от неправилно хранене и с правилна диета тялото работи хармонично, тъй като се формира от вещества, които влизат в него с храната.

 Когато планирате диетата си, обърнете внимание на обичайната елда: днес тя все повече се нарича суперхрана поради високото съдържание на протеини, ненаситени мастни киселини,

Фибри, както и минерали и витамини.
Резултатът е очевиден


Екзотичната киноа ще ви помогне да разнообразите рецептите: тя е с ниско съдържание на калории - само 128 kcal на 100 g зърнена култура, но също така е богата на витамини и хранителни вещества. Това е зърнена култура с нисък гликемичен индекс – 40-50 и не предизвиква резки скокове на кръвната захар и инсулина. Плюс това, киноата е без глутен.

За закуска можете да приготвите пълнозърнести люспи: елда, овесени ядки, просо - или да изберете смесен вариант. Това ястие е отличен източник на сложни въглехидрати, протеини и фибри.

По-добре е да вземете обяд със себе си на работа, отколкото да го ядете в ресторант или кафене. Понякога коригирането на диетата ви е достатъчно, за да контролирате теглото си, особено ако преди това е трябвало да се придържате към строги диети. И ако комбинирате балансирана диета с упражнения, положителните промени ще станат забележими по-бързо.

Добавете всяка физическа активност, която харесвате: ходене, танци, фитнес или плуване.

 

Това просто на вид зрънце съдържа толкова много полезни вещества, че човек даже не би предположил. Елдата е богата на желязо, цинк, йод, съдържа много витамини, а същевременно е с ниско съдържание на мазнини ( около 3%). Това е и една от причините да е много ценена от хората, спазващи диетичен режим на хранене и да стои в основата на една от популярните в момента диети. Диетата с елда наподобява диетата с жито. Елдата съдържа голямо количество лесно усвоими белтъчини, което я прави изключително подходяща за спортуващите и занимаващите се активно с фитнес, повишава издържливостта на мускулите. Елдата не съдържа глутен, поради което е задължителен елемент от хранителния режим на хората, които трябва да спазват безглутенова диета, както и незаменима част от храните за бебета и малки деца. Поради ниското съдържание на въглехидрати пък се препоръчва на страдащите от диеабет.

Ползите от консумацията на елда не могат да бъдат изброени! Затова и си заслужава човек да пробва поне една рецепта с елда. Вкусът и е приятен, малко нетрадиционен за българската кухня. И въпреки, че на външен вид наподобява на ориз или жито, вкусът ѝ е различен.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: