12 странни факта за червенокосите, които никога не сте знаели – 2

12 странни факта за червенокосите, които никога не сте знаели – 2

Рижавите са само 2% от човечеството, но около тях се носят чудни легенди

Червенокосите може да остаряват по-бързо

Проучване в Current Biology посочва, че хората, които имат две копия на гена MC1R (който придава червена коса), изглеждат с цели две години по-възрастни от хората, които не притежават и двете копия. Според авторите това е приблизително същото като ефекта от тютюнопушенето върху възприеманата възраст.

Връзката между червената коса и стареенето няма нищо общо с увреждането на кожата от твърде много излагане на слънце (което води до бръчки и тъмни петна), както може да очаквате. Всъщност, генните варианти изглежда са свързани с пътища, които управляват отпусната кожа, наред с други неща. Според авторите това е първото доказателство за генетична основа за възприемане на възрастта. Друг е въпросът дали ще доведе до извора на младостта.

Червенокосите имат по-висок праг на болка

Няколко проучвания са установили, че жените с червена коса имат по-висок праг на болка. „Прагът на болка е границата, от която не чувствате нищо до момента, в който просто започвате да чувствате болка“, обяснява д-р Дейвид Фишър, началник на дерматологията в Масачузетската обща болница, който е провел редица проучвания върху червенотокоси индивиди.

Проучване от 2021 г., със съавтор д-р Фишър, хвърля светлина защо това е така. Изследването включва червенокоси мишки (които притежават подобни варианти на MC1R като хората) и показва, че генът MC1R, отговорен за червената коса, също участва в регулирането на експресията на фактори, които управляват определени усещания за болка. Простото обяснение е, че меланоцитите на червенокосите (клетки, произвеждащи пигмент) освобождават фактори, които ефективно благоприятстват сигналите към мозъка, които казват „не чувствам болка“ вместо „чувствам болка“. Един ден, добавя той, тези открития могат да доведат до болкоуспокояващи лекарства, които са по-безопасни от тези, които в момента са на пазара.

Но червенокосите може да изискват повече анестезия

Въпреки че проучванията показват, че общата толерантност към болка при червенокосите може да е по-висока, това също предполага, че червенокосите изпитват болка по различен начин и дори може да имат различни изисквания за управление на болката. Връзката между червената коса и анестезията все още се проучва, но има както изследвания, така и анекдотични доказателства в подкрепа на идеята, че червенокосите се нуждаят от повече упойка, за да бъдат упоени.

Според малко проучване, публикувано в списание Anesthesiology, жените с червена коса се нуждаят от до 20% повече анестезия, за да ги поддържат успокоени, отколкото жените с тъмна коса. Това е свързано с чувствителността и търпимостта към болка, а не с прага на болката. И чувствителността може да варира в зависимост от вида на болката – топлина, студ, електрически удари и пронизваща болка, въпреки че специфичните констатации варират между различните проучвания. Тази тенденция може да помогне да се обясни защо хората с червена коса са склонни да се страхуват повече от зъболекаря и всъщност посещават зъболекаря по-рядко, според проучване в Journal of the American Dental Association. (Което, разбира се, не означава, че другите хора също не изпитват безпокойство пред перспективата за островърхи зъболекарски инструменти.)

Важно е да се отбележи, че тази мисловна школа има своя дял от недоброжелатели и едно проучване от Canadian Journal of Anesthesia посочва, че хората с червена коса всъщност не се нуждаят от по-високи дози анестезия. Връзката все още се проучва, но най-важното е, че хората с червена коса (и всеки друг), който изпитва болка, трябва да го каже, казва д-р Фишър. 

Червенокосите произвеждат повече витамин D

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите и се синтезира, когато сте изложени на ултравиолетови В (UVB) лъчи от слънцето. Едно проучване от 2020 г. в Experimental Dermatology установи по-високи нива на прекурсор на витамин D (калцидиол) при червенокосите, което предполага, че те може да произвеждат повече от витамина, отколкото хората с друг цвят на косата. Нивото на калцидиол също съответства на това колко червена е косата.

Не е съвсем ясно защо това се случва, както и защо хората се изчервяват. Но авторите твърдят, че хората в части на света с нисък интензитет на UVB лъчи (а именно централни и северни части на Европа) са развили тази способност да оцеляват в райони, където слънцето грее рядко. Според д-р Фишър, чрез еволюцията, вариантът MC1R е изгоден за постигане на по-здравословно производство на витамин D.

Червенокосите се възприемат като по-темпераментни

Да, има проучвания за възприеманата личност и привлекателност на червенокосите. Група изследователи инструктирали една и съща жена да седи в различни нощни клубове с боядисана руса, черна или червена коса. Значително по-често към нея се обръщали мъже в русата й форма. След това изследователите са използвали изображения на същата жена, оценени от 126 мъже. Това проучване, публикувано в Scandinavian Journal of Psychology, установява, че червенокосата е оценена като най-малко срамежливата, най-темпераментната и най-сексуално безразборната от всички цветове на косата. (Брюнетките се смятат за по-достъпни, докато блондинките се възприемат като по-нуждаещи се.)

Червенокосите може да имат повече деца

Според проучване в PLOS One, съавтор на което е Фрост, червенокосите може да имат повече деца, въпреки че имат повече проблеми с плодовитостта. Това може да се обясни с множество фактори, нито един от които не е убедителен: червенокосите изглежда започват да имат деца от по-млади.

Колис Харви, която самата е червенокоса, има своя собствена теория. „Мисля, че връзката между червенокосите жени и сексуалността се появи поради факта, че можем да синтезираме витамин D по-ефективно“, казва тя. „Преди всичко останало имаме хубав здрав скелет и таз за носене и раждане на деца. Може да датира от някаква примитивна свързаност. Ако мъжете изберат червенокоси, това увеличава шансовете им за размножаване.“

Червенокосите може да правят повече секс

Някои изследвания показват, че жените с червена коса са по-сексуално активни, но експертите се съмняват дали това се дължи на техните ухажори. Проучване от 2022 г., публикувано във Frontiers in Psychology, разглежда 110 жени (34% от които са червенокоси) и установява, че червенокосите жени имат по-висок резултат при измерването на сексуалното желание и съобщават за повече сексуална активност и повече сексуални партньори. Също така са станали сексуално активни по-рано от хората с друг цвят на косата.

Не е напълно ясно защо това е така. Авторите спекулират, че може да се дължи на по-честите опити на партньорите им да започнат секс, а не на желанието на жената. „Може би това е факторът на екзотичната новост“, казва Фрост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: