12 странни факта за червенокосите, които никога не сте знаели

12 странни факта за червенокосите, които никога не сте знаели

Рижавите са само 2% от човечеството, но около тях се носят чудни легенди

Колко редки са червенокосите?

Червенокосите съставляват само около 2% от световното население, но са създали впечатляващ фолклор: те са темпераментни, обвързани са с дявола, те са вещици и се превръщат във вампири, когато умрат – поне така се твърди. Доколкото знаем, нито една от тези приказки за най-редкия цвят на косата в света не е вярна, но червенокосите определено заемат уникално място в човешката история.

Червеното е изключително важен цвят за човешкия вид и се свързва със страст и огън“, казва Джаки Колис Харви, автор на Червеното: История на Червенокосите.

Има изследвания за тази наследствена черта от антрополози, медици и дерматолози за стереотипите, митовете и завладяващите пикантерии за червенокосите. Някои са странни факти за човешкото тяло, докато други са просто очарователни. Ето някои пламенни факти за нашите червенокоси приятели.

Нечервенокоси могат да имат червенокосо дете

Червената коса е рецесивен белег, който се предава по наследство. Това означава, че и двамата родители трябва да имат този генен вариант, за да го предадат на потомството си. Но ето важната част: не е задължително родителите да имат червена коса, за да имат джинджифилово потомство. 

Родителите могат да бъдат носители на рецесивни гени, носещи инструкции за създаване на червена коса, скрити в тяхната ДНК. В резултат на това семейства, които не са имали червенокоси от десетилетия, може внезапно да имат бебе с морковена коса.

Червена коса и сини очи са най-рядката комбинация

Генът MC1R (или рецептор на меланокортин 1) определя цвета на косата, кожата и очите. Ако сте червенокос, вашият MC1R ген има мутация – или вероятно няколко. Ето защо червенокосите са толкова редки. А ако имате червена коса и сини очи, най-рядката комбинация от цвят на косата и очите, генетичните маркери са в съответствие. Според професора по еволюционна биология Марк Елгар, д-р от университета в Мелбърн, шансовете да имате и двете черти са около 0,17%, или около 13 милиона души от 7,6 милиарда на земята.

Но защо тази комбинация е толкова рядка, особено ако синьото не е най-редкият цвят на очите? Много гени и генни вариации играят роля. Но освен това и двете черти са рецесивни и да имаш двама родители, които могат да предадат два комплекта рецесивни гени, е много малко вероятно.

Червенокосите няма да изчезнат

Червеното може да е най-редкият цвят на косата в света, но светът е голям и червенокосите ще продължат да съществуват. Въпреки че съставляват около 2% от населението, това означава, че 158 милиона джинджифили ходят по земята. Забавен факт: Най-високата концентрация на червенокоси – 10% – ев Ирландия. Но това, че са редки, не означава, че тези гени се размиват.

Дори когато не можете да видите рецесивни характеристики, като червена коса, те все още са част от ДНК на човек – дори ако човекът показва доминиращи гени като кестенява коса и кафяви очи. Което означава, че е напълно правдоподобно червената коса да издига своя морковен връх надолу по семейната линия.

Червенокосите имат по-висок риск от рак на кожата

„Няма съмнение, че червенокосите хора са изложени на много по-висок риск от рак на кожата, отколкото хората с кафяви коси“, потвърждава Грегъри Пападеас, дерматолог от Денвър и бивш президент на Дерматологичното общество на Колорадо. Това включва меланом – рак, който започва в клетките, които произвеждат меланин и потенциално най-сериозният рак на кожата.

За разлика от другите цветове на косата, червенокосите носят две копия на гена MC1R, който управлява производството на меланин и помага да се определи цвета на косата, кожата и очите ви. Генът MC1R информира клетките, които създават меланин, да произвеждат еумеланин (обикновено свързан с по-тъмна коса и кожа) или феомеланин (обикновено свързан с по-светла коса и по-светла кожа).

"Меланинът работи като амортисьор, предпазвайки ви от ултравиолетова светлина. Това е вроден слънцезащитен крем за човека", казва Пападеас. При червенокосите генът MC1R мутира и кара меланоцитите да произвеждат предимно червеникавия пигмент феомеланин. И тъй като червенокосите имат по-високи нива на феомеланин, те са по-податливи на увреждане от слънцето.

Червенокосите имат по-висок процент на гинекологични ракови заболявания

Според голям обзор, публикуван в PLOS One, червенокосите жени имат по-висок риск от гинекологични ракови заболявания, като рак на шийката на матката, на матката и на яйчниците. Авторите на изследването спекулират, че повишеният риск е свързан с излагането на по-високи нива на естроген преди раждането (пренаталният естроген влияе не само върху появата на определени медицински състояния, но и върху развитието на определени цветове на косата и очите, особено червената коса).

„Естрогенът създава предразположение към определени видове рак и изглежда, че има тристранна връзка между това да си жена, да имаш червена коса и да имаш тези заболявания“, казва д-р Питър Фрост, антрополог, който изучава ролята на половата селекция при формирането на видими човешки черти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: