Турист от Казахстан издълба името си върху древна сграда в Помпей

Турист от Казахстан издълба името си върху древна сграда в Помпей Снимка: pompeiisites.org

Мъжът е издраскал името си „ALI“ върху гипсовата мазилка на „Къщата Чеи”, известна със стенописите си, съобщи казахстанската информационна агенция Kazinform

Охраната на историческия парк е уведомила близкия пост карабинери, които са задържали „ALI“. По този повод в свое изявление италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано казва: „За съжаление, дори днес се оказва, че коментираме един нецивилизован и идиотски позор, причинен на нашето художествено и културно наследство. Това е много сериозно деяние, което трябва да бъде строго преследвано”.

Повредената къща, открита при разпокпи в началото на ХХ век, вероятно е принадлежала на богат магистрат, чието име име Луций Чеи Секунд е изписано на сградата. Това е едно от малкото градски жилища, запазени във вулканичната пепел след опустошителното изригване на Везувий през 79 г. Античното жилище е известно с уникалната си архитектура и изписаните изключително живи сцени с животни. Стенописите са реставрирани преди няколко години. 

Вандалският акт е последният от поредица  щети, нанесени от туристи, които „увековечават” имената си върху исторически сгради и паметници. Само преди няколко седмици нидерландски турист се разписа с траен маркер върху стена в съседния на Помпей Херкулан, погребан при същото изригване на Везувий. Миналото лято канадски тийнейджър издълба името си в будистки храм от VIII век в Япония, а британски посетител (българин) надраска стена в Колизеума в Рим с „култово” съобщение — “Ivan+Haley 23/6/23”, пише smithsonianmag.com

Позовавайки се на Министерството на външните работи на Казахстан, Kazinform съобщи, че „ALI“ е бил освободен „след приключване на всички необходими формалности с правоприлагащите органи“. Съгласно последната промяна в италианското законодателство, вандалът ще трябва да плати „всички разходи по възстановяването на причинените щети”, посочва в изявлението си министър Санджиулиано. От януари тази година глобата, предвидена за такова нарушение скочи от € 16 000 на € 43 000. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: