ЕС и Египет ще подпишат сделки на стойност над € 40 милиарда

ЕС и Египет ще подпишат сделки на стойност над € 40 милиарда Снимка: Euronews

Това съобщи Euronews, позовавайки се на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в първото чуждестранно посещение след преизбирането ѝ на поста.

„Европейски компании подписват с египетски партньори над 20 нови сделки или меморандуми за разбирателство (MoR) на стойност над € 40 милиарда“, каза вчера фон дер Лайен на инвестиционната конференция "ЕС - Египет" в Кайро, където разговаря и с египетския президент Абдел-Фатах ел-Сиси. 

По думите ѝ сделките обхващат „широк спектър индустрии”, вариращи от водород до управление на водите, от строителство до химическа индустрия, от корабоплаване до авиация и автомобилостроене. 

Фон дер Лайен обяви също европейски инвестиции в зелена енергия и дигитално обучение, отбелязвайки „амбициозната цел на Египет да се превърне в център за чиста енергия“.

Двудневната конференция е част от стратегическото и всеобхватно партньорство между Египет и ЕС, договорено от фон дер Лайен и ел-Сиси през март. Споразумението обхваща политически отношения, икономическа стабилност, инвестиции и търговия, както и въпросите на миграцията и сигурността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: