Ще избере ли Иран прозападен президент?

Ще избере ли Иран прозападен президент? Снимка: postregister.com

Предварителните преброявания след вчерашните предсрочни президентски избори сочат предимство за рефоматора Масуд Пезешкиан, който обеща „приятелски отношения” със Запада

Според анализатори, стъпката му е опит да се привлекат все по-апатичните избиратели. Наред със смятаните за основни консервативни кандидати за президентския пост на Ислямската република – бившият ядрен преговарящ Саид Джалили и председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф, малко известният депутат Пезешкиан потърси подкрепата на младите иранци и жените. 

Иранските власти обявиха официално смъртта на бившия президент Ебрахим Раиси на 20 май, един ден, след като хеликоптерът му се разби в северната част на страната. В катастрофата загубиха живота си и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, аятолах Ал-Хашем и губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малик Рахмати. Трагичният инцидент доведе до настоящите предсрочни президентски избори.

В предизборната си кампания Масуд Пезешкиян подчерта, че възстановяването на отношенията със Запада е важно за Иран, отбелязвайки, че Ислямската република трябва да търси сътрудничество с всички страни, с изключение на Израел. Той се обяви и против репресиите срещу жените. 

Името му стана известно през 2022 г. след смъртта на 20-годишната Махса Амини, задържана за „неправилно носене” на хиджаба. Тогава в качеството си на министър на здравеопазването, Пезешкиан заяви Вината е наша. Искаме да наложим религиозни норми чрез сила, а е научно доказано, че това е невъзможно”.

По предварителни данни след преброени 24.5 милиона гласа Пезешкиан води с 10,4 милиона гласа. Основният му опонент Саид Джалили получава 9,4 милиона, а Багер Галибаф - 3,3 милиона. Това означава, че първият изборен тур завършва без победител, а изборът ще се реши на втори тур следващата седмица. 

Според политически анализатори, алтернативната позиция на Пезешкиан не бива да се смята за отстъпление от идеите на Иранската революция или за настъпление на демократични порядки, но все пак евентуалният му избор може да означава промяна и във вътрешния, и във външния политически курс на Иран. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: