Какво тревожи американците?

Какво тревожи американците? Снимка: https://news.sky.com/

След дългоочаквания първи публичен дебат между кандидат-президентите на двете основни партии в САЩ, медиите се надпреварват да тръбят за „провала” на Байдън, докато Тръмп печели преднина

Резултатът от излъчения по СNN словесен двубой не е изненада и действително разтревожи Демократическата партия, отбелязва ВВС, посочвайки, че високите партийни етажи в момента преценяват опциите – и една от тях е дали Байдън трябва да се оттегли като кандидат президент. Оспорва се и подготовката му за въпросния дебат, оценявана пост-фактум като твърде уморителна при непосилната задача да се защитят твърде много гледни точки. 

Така неминуемо се стига до преклонната възраст на настоящия американски президент (81-годишен) и страховете, че това може да повлияе на изборния резултат през ноември. Всъщност, тези опасения не са нови. Мнозина известни политически анализатори отдавна смятат, че Байдън трябва да се оттегли от политиката, а дебатът му с Тръмп (78-годишен) привлече още такива гласове. 

И тук мнозина не-американци започват да се питат: как е възможно изборът на човека, който ще ръководи в следващите четири години най-голямата световна икономики и ще определя съдбата на света, да зависи от един враждебен разговор? Дебат, който започна без двамата конкуренти да си стиснат ръцете и да обявят джентълменска надпревара – защото такава нямаше. Милионната аудитория на CNN видя два успоредни монолога - на човек, който често изглеждаше разсеян, и друг, нагъл в своята напористост. Както точно констатира i24news.tv, „ако единият понякога губеше мисълта си, другият откровено лъжеше”… 

Важно е да се подчертае, че дали Джо Байдън ще продължи да се бори за Белия дом, е лично негово решение. Сред привържениците му се чуват и трезви гласове. Първи в социалните медии Барак Обама посочи, че една словесна битка няма как да промени основното – че през целия си живот Джо Байдън е работил за своята страна, докато с всяка своя житейска стъпка Тръмп е преследвал единствено собствената си изгода.

Изглежда все пак, че страстите сред демократите се поохлаждат, подкрепени и от силното представяне на Байдън на първия митинг след дебата с Тръмп. Пред демократичното мнозинство в Северна Каролина американският президент за пореден път демонстрира силен дух, подхващайки без смут „горещата тема”: „Знам, че не съм млад, но нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да върша тази работа“.

Всъщност, много от губернаторите демократи смятат, че няма причина да се тревожат и казват, че са горди със своя президент, описвайки колебаещите се свои съпартийци като „демократични лешояди”, надвесили се над Байдън. 

Същевременно анкетите за дебата показват, че независимите гласоподаватели са по-скоро негативно впечатлени от Тръмп и гръмките му фрази по модела „Ако аз бях президент Хамас нямаше да нападне Израел, нито пък Русия - Украйна” и пр. и пр. Кандидатът на републиканците дори мъгливо се закани „да уреди” въпроса между Москва и Киев, но не посочи как.

Джо Байдън е бил отхвърлян много пъти в политическата си кариера и настоящият му пост само показва, че умее да се изправя, да се бори и да побеждава. Не случайно най-близките му съветници твърдо вярват, че Байдън е единственият, който може да победи Тръмп - както през 2020 г. Но дали това ще се повтори и тази есен?

Америка определено се тревожи от представянето на Джо Байдън в това любимо на американците надговаряне, наречено официално „дебат”. В същото време изглежда, че американското общество не се тревожи от очевидните лъжи на Тръмп, изречени пред САЩ и света, нито от бомбастичните му фрази и обиди към американски и чуждестранни политици. Джо Байдън заложи на проверени факти, припомняйки съмнителния морал на своя конкурент, осъден от американския съд за цели 34 престъпления. 

Дали действително американците не се тревожат от такъв евентуален лидер? Дали прословутият „американски начин на живот” ще избере шоуто пред реалистичния отпор в сблъсъка между демократичните ценности и агресивния популизъм? Наистина, добра причина за тревога - и не само за американците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: