Как да наблюдавате „лунна илюзия“, когато ягодовото пълнолуние достигне своя връх

Как да наблюдавате „лунна илюзия“, когато ягодовото пълнолуние достигне своя връх

Въпреки името си, пълнолунието през юни не изглежда като ягода

Но яркото кълбо отново може да привлече вниманието с по-голямо и по-цветно проявление от стандартната луна.

Ягодовото пълнолуние идва един ден след лятното слънцестоене – денят от годината, когато слънцето се появява най-високо в небето за Северното полукълбо. Тъй като пълната луна е срещу слънцето, тази ягодова луна свети по-ниско в небето от обикновено, според НАСА.

Поради тази „по-ниска от средната траектория в небето“, пълната луна може да има „оранжев или кехлибарен цвят, по същата причина както залезите изглеждат оранжеви или червеникави“, казва Престън Дайчес, научен комуникатор от Лаборатория Jet Propulsion на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Той казва, че ефектът е резултат от това, че отразената светлина на луната трябва да измине по-голямо разстояние в земната атмосфера, разпръсквайки повечето сини дължини на вълните (които са по-къси от червените дължини на вълните).

Индианските племена в Северна Америка дават името на ягодовата луна, за да отбележат зрелостта на ягодите през сезона, според Алманаха на стария фермер.

Ниското разположение на луната в небето също може да доведе до това кълбото да изглежда по-голямо от обикновено, според НАСА, поради ефект, наречен лунна илюзия. Учените всъщност не знаят защо се случва тази оптична илюзия, но се смята, че е комбинация от това как мозъкът ни обработва визуална информация и размера на луната в сравнение с по-малки обекти близо до хоризонта, като дървета или покриви на къщи.

За оптимално гледане Дайчес препоръчва да гледате, когато луната изгрява или залязва, за да видите ефектите от лунната илюзия. Не е необходимо оборудване, за да видите пълнолуние, но телескоп или бинокъл може да подобри неговите характеристики, според Ръководството за наблюдение на Луната на НАСА.

„Винаги, когато нещо красиво от естествения свят може да се изпита от прага ви, си струва да отделите няколко минути от времето си“, казва Дайчес. „Награждаващо е да се удивляваш на гледката на друг гигантски свят. … Обичам да гледам нагоре и да мисля за това като за място, където хората ще живеят и работят някой ден.“

 

Как да видите „Летния триъгълник“ в нощното небе?

Тъй като луната изглежда пълна за три дни в месеца около пика си, ягодовата луна е видима за почти всички по света. Въпреки това е по-трудно да се наблюдава за онези, които са по-на север, като например в Аляска или Дания, където луната с ниско преминаване се издига над хоризонта само за кратко, казва Дайчес.

Освен пълната луна, тези в Северното полукълбо могат да забележат и „Летния триъгълник“ – подредба от три ярки звезди, чието присъствие в небето символизира лятото на север, казва Дайчес, който също произвежда месечното видео на космическата агенция за наблюдение на небето наречен „Какво има горе“.

За да откриете триъгълния модел, най-лесно е да потърсите най-ярката от трите звезди, Вега, която е близо до източната част на небето, според EarthSky. Вторият по яркост, Алтаир, е долу вдясно, а звездата Денеб, долу вляво от Вега, завършва страните на триъгълника.

Тези, които са далеч от ярките градски светлини, могат да забележат центъра на Млечния път като „мътна ивица от мътни облаци, извиващи се през небето“, а съзвездието Скорпион може да се види, тъй като „посочва пътя към ядрото на галактиката“, посочва Дайчес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: