Изключете тези 3 функции на телевизора за по-добро качество на картината

Изключете тези 3 функции на телевизора за по-добро качество на картината

Може да звучат като подобрители на излъчването, но тези настройки всъщност карат телевизора да изглежда по-зле, независимо какъв притежавате

Технологии като намаляване на шума и подобрен контраст звучат добре, но всъщност могат да накарат телевизионната ви картина да изглежда по-зле.

С вълната от нови телевизори за 2024 г., които излизат на пазара, може би търсите нов комплект – може би за да уловите целия футболен екшън, или да гледате блокбастър филми в цялото им 4K HDR великолепие. Но може с разочарование да откриете, че вашият нов телевизор не изглежда толкова страхотно, колкото сте си представяли, след като го донесете у дома и го настроите.

Всъщност, всичко изглежда малко фалшиво и неестествено, а не това, което сте очаквали, когато сте източили кредитната си карта за най-съвременен телевизор.

Преди да се втурнете обратно към местния телевизионен склад, за да поискате възстановяване на сумата, поемете дълбоко дъх: може да сте жертва на фабричните настройки на вашия телевизор, а не на слаба част от технологиите.

Много нови телевизори идват с набор от допълнителни функции за излъчване, които са включени по подразбиране, а някои може да лишат вашия комплект от възможно най-добрата картина. По-долу са дадени три функции, които се препоръчва да изключите – или поне да намалите – когато получите нов телевизор у дома.

Една малка добра новина е, че става все по-лесно да получите страхотна картина на новите телевизори. Полезните нови функции включват режим Filmmaker и, в по-малка степен, Netflix Calibrated Mode, който ще опишем по-подробно.

В допълнение към изключването на посочените три функции, можете да регулирате други настройки на телевизора, като нива на черно и цвят, за да получите най-доброто качество на картината. А може да се консултирате и с оптимизатор на телевизионни екрани, за да намерят най-добрите настройки за собствения си телевизор.

1. Намаляване на шума 

„Хей!“, може да кажете, „защо да искам да изключа намаляването на шума? Не искам да виждам никакъв шум на моя телевизор!“ Това изглежда има смисъл, но не е така.

Шумът – понякога наричан „сняг“заради черните и бели точки в картината – бешеголям проблем при по-старите аналогови телевизори, особено при аналогови сигнали с ниска разделителна способност. Когато телевизорите преобразуват видеосигнали от източници с ниско качество, пак може да видите известен шум.

Но в по-голямата си част в наши дни получавате много по-чисто, по-висококачествено цифрово съдържание, независимо дали използвате ефирно цифрово излъчване, сигнали с висока разделителна способност от кабелни или сателитни телевизионни услуги, стрийминг сигнали от услуги, или чисто видео от Blu-ray дискове.

Проблемът с намаляването на шума е, че то идва за сметка на детайлите и фината текстура; те са склонни да се изглаждат, когато функцията е активна. Картината може да стане мека. Изключете намаляването на шума и ще имате по-естествено изглеждащо изображение. 

2. Контрол на контраста/Подобряване на краищата

Друг запис в категорията „звучи добре, но всъщност не е“ е контролът на контраста, който всъщност не прави изображението по-контрастно.

Това, което реално прави, е да акцентира върху краищата на изображенията. На пръв поглед това може да създаде впечатлението за по-голяма детайлност, но в действителност маскира фините детайли – и прекалено изострените изображения могат да добавят ореол около обектите.

Затова го намалете или напълно изключете. Някои телевизори имат нулева настройка в контролния панел. Това е, което трябва да използвате. Намалете го над тази точка и може наистина да смекчите изображението.

3. Изглаждане на движението

Един проблем с LCD-базираните телевизори по-специално е, че изображението може да се замъгли по време на бързо развиващи се сцени, особено в екшън филми или спорт.

Производителите на телевизори използват различни технологии за намаляване на замъгляването при движение, като например повтарящи се кадри или вмъкване на черни рамки във видео сигнала. Тези техники са ​​под различни имена при различните производители, като Auto Motion Plus (Samsung), Motionflow (Sony) и TruMotion (LG).

Та какъв е проблемът?

Само по себе си намаляването на замъгляването е добро, дори полезно. Но много компании свързват опитите за това с друга технология, наречена намаляване на трептенето, която често се нарича изглаждане на движението. Филмите имат леко заекващ ефект, наречен трептене, особено когато камерата се движи през сцена. Тази проява се дължи на факта, че филмите и много телевизионни предавания в най-гледаното време се снимат при относително бавните 24 кадъра в секунда или 24 херца.

Обратно, видеото обикновено се записва на 60Hz. Ето защо спортът, риалити предаванията и шоутата с игри, както и сапунените опери имат по-плавно движение от 24Hz филми.

Изглаждането на движението се опитва да намали трептенето чрез увеличаване на кадровата честота на телевизора в процес, наречен кадриране, или интерполация на движение. Телевизорът анализира съседни видео кадри, като прави обосновано предположение как биха изглеждали кадрите между тях, ако бяха заснети, и след това вмъква тези нови кадри във видеопотока.

Но когато изглаждането на движението се активира по време на филм, то премахва нормалния каданс на филма и може да направи дори класически, сурови филми да изглеждат като видео. Този резултат се нарича „ефект на сапунена опера“.

Много комплекти със 120Hz и по-високи честоти на опресняване позволяват да изключите изглаждането на движението отделно от намаляването на замъгляването. Направете това, ако можете.

Но при някои телевизори двата ефекта са свързани заедно, така че не можете да получите единия без другия. В такъв случай изключването на функцията вероятно е най-добрият ви избор.

Една от новите настройки на картината, спомената по-горе – режимът Filmmaker, помага за премахване на ефекта на сапунената опера. Когато е активен, телевизорът автоматично ще изключи изглаждането на движението и някои други функции, когато установи, че се възпроизвежда филм. Тази година комплекти от Hisense, LG, Samsung и Vizio ще предлагат настройка за режим Filmmaker. По-нова разработка е използването на сензори за засичане на околна светлина в стаята и след това съответно регулиране на настройките за режим Filmmaker.

Калибрираният режим на Netflix също се опитва да елиминира ефекта на сапунената опера и настройва цвета, яркостта и контраста, но само при излъчване на филми и оригинални предавания на услугата. Досега се среща главно в телевизори Sony Android и Google.

Режимът Filmmaker като цяло е полезна функция, която се доближава до максимално оптимизираните настройки. Но може да искате да повишите малко яркостта на телевизора, защото режимът Filmmaker предполага, че ще гледате в много тъмна стая. (Това е проблемът, който телевизорите със сензори за околна светлина трябва да решават.) 

Редица по-нови телевизори имат режим Filmmaker. Ако вашият телевизор има тази настройка, струва си да я включите. Режимът Filmmaker може да ви осигури по-добро качество на картината чрез автоматично изключване на ненужната обработка, включително изглаждането на движението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: