Намалете сметката си за енергия

Намалете сметката си за енергия

Изключете тези 5 стандартни устройства

Знаете ли, че устройствата във вашия дом може да консумират електричество дори когато не ги използвате? Те могат да допринесат за сметката за ток дори ако изглеждат неактивни. Да видим кои устройства си струва да изключите, за да спестите пари.

Оставянето на щепсел в контакта понякога може е като изхвърляне на пари. Той все още може да черпи енергия, дори ако не използвате активно устройство. След подробни анализи, ето пет устройства, които са особено склонни да консумират енергия, без да го осъзнаваме.

 

Устройствата, които черпят енергия в режим на готовност, са толкова често срещани, че вероятно имате няколко в дома си. Да знаем колко енергия използват тези устройства за една година, може да доведе до значителни спестявания.

Обичайна практика е да оставите зарядното за телефон включено. Много от нас откачват телефоните си сутрин и бързат за работа, забравяйки за зарядното. Въпреки че черпи само малко количество енергия (1,2 W) може да добави към месечната сметка.

Приставката за телевизия може да е голяма изненада, защото ако не я превключим в режим на готовност, тя продължава да консумира енергия дори когато телевизорът е изключен. Годишните разходи могат да достигнат до $100.

Телевизорът в режим на готовност също използва малко количество енергия (1-5 W), което може да струва $1-$5 за една година. По-новите модели телевизори обаче имат вградени системи за самоизключване, които помагат за пестене на енергия.

Честото използване на лаптоп също влияе върху консумацията на енергия. Постоянното зареждане на устройството уврежда батерията му, а неизключването му от източника на захранване ни струва около $20 годишно. Струва си да похарчите тези пари за нещо друго.

Прегледайте и устройствата с часовници. Кухненските уреди като газови печки, микровълнови печки или фурни често имат функция за показване на часовник. Дори когато не ги използваме, те консумират енергия за работа на часовниците (около 1,2 W), което може да струва $10-15 годишно.

В обобщение, устройствата, оставени в режим на готовност, могат да консумират около $150 на година. Затова си струва да изключите зарядните устройства и да превключите телевизионния приемник в режим на готовност – малки действия значително намаляват сметката ви за електричество!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: