Слънчевите батерии на бъдещето ще могат да се самовъзстановяват

Слънчевите батерии на бъдещето  ще могат да се самовъзстановяват

Благодарение на нова технология

Учени извършиха пробив в областта на слънчевата енергетика, като създадоха слънчеви панели на основата на перовскит, които са способни да се самовъзстановяват.

Разработката ще позволи създаването на по-надеждни и ефективни слънчеви батерии, ускорявайки прехода към екологично чисти източници на енергия.

Слънчевите клетки на основата на перовскита притежават няколко преимущества: те са високоефективни, леки и евтини за производство. Досега обаче учените бяха изправени пред предизвикателството да подобрят тяхната дълговечност и да мащабират производството.

Изследване, публикувано в списание Nature, описва новия метод за повишаване на стабилността и ефективността на перовскитните слънчеви клетки чрез технология за "самовъзстановяване".

Учени от университета Монаш, Оксфорд и Градския университет на Хонконг са създали специален агент, който автоматично "лекува" повреждането на перовскитния слой под въздействие на околната среда, например влагата и топлината.

Благодарение на този нов подход стана възможно да се създадат слънчеви клетки с рекордна ефективност на преобразуване на енергията от 25,1% и висока устойчивост, издържайки 1000 часа ускорени тестове за стареене при температура 85 °C и имитация на слънчево осветление.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: