Олимпийският плувец Майкъл Фелпс предупреди за предполагаема китайска измама

Олимпийският плувец Майкъл Фелпс предупреди за предполагаема китайска измама Снимка: teamusa.com

Легендарният носител на рекордните 23 златни, 3 сребърни и 2 бронзови олимпийски медала призова Американския конгрес да се изправи срещу Световната антидопингова агенция (WADA) заради нарушаване на собствените ѝ правила

Фелпс има предвид неотдавнашните разкрития, че WADA е допуснала 23 китайски плувци да се състезават на Олимпийските игри в Токио през 2021 г., въпреки че са дали положителен тест за забранено лекарство за сърце. Петима от тях печелят медали на игрите, включително три златни, припомня Associated Press.

Пред подкомисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, която следи и антидопинговите мерки преди Олимпиадата в Париж, Фелпс каза: „Конгресът трябва да консолидира своето влияние върху WADA, за да направи организацията независима и ефективна. Не може да е съвпадение, че WADA отново се поддаде на натиска на международния спорт“.

WADA, чиято централа е в Монреал, Канада, има задачата да гарантира, че олимпийските спортисти не са приемали незаконни вещества, които биха им дали несправедливо предимство.

„Призовавам ви като членове на Конгреса да се включите в борбата срещу допинга. Можем да поддържаме ценностите на справедливост и почтеност, които са крайъгълният камък на олимпийския и параолимпийския спорт, за да гарантираме, че всеки спортист, независимо откъде е, има възможност да се състезава честно и да постигне мечтите си“. подчерта Фелпс пред конгресмените.

Michael Phelps, the most decorated Olympic athlete of all time, testifies during a House Committee on Energy and Commerce Subcommittee on Oversight and Investigations hearing. Tuesday on Capitol Hill, lawmakers discussed anti-doping measures ahead of this year's Paris Summer Olympics.
Фелпс: "Китайският допинг скандал застрашава олимпийското движение", снимка - npr.org

В подкрепа на думите му пред Конгреса излязоха четирикратната олимпийска шампионка по плуване свободен стил Алисън Шмит и главният изпълнителен директор на Антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт. Той предлага Конгресът да постави на WADA условия за финансиране, напомняйки, че само тази година САЩ е предоставил на антидопинговата структура $ 3,7 милиона.

В писмо от 21 май до главната прокуроратура и ръководството на ФБР, комисия от Камарата на представителите обръща внимание, че през двете години преди Олимпиадата в Токио Китай е предоставил на WADA $ 2 милиона повече от изискваната годишна вноска, което е възможно обяснение за несанкционирането на китайските плувци.

В друго писмо от 21 май членовете на Конгреса призовавават МОК да предприеме „бързи, решителни и напълно прозрачни действия за справяне“ с китайския допинг скандал и предполагаемото му прикриване.

Китай обяснява положителните тестове със замърсяване в кухнята на хотела, където са отседнали плувците преди Олимпийските игри в Токио – добър опит, но „не издържа теста за обоняние“, според Антидопинговата агенция на САЩ 

По-малко от месец преди Олимпиадата в Париж (26 юли - 11 август), правителството на САЩ призова за независимо разследване на случая с китайските плувци, обръщайки внимание, че когато антидопинговата система е компрометирана, последствията носят „чистите” спортисти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: