NASA избра SpaceX да изведе от орбита Международната космическа станция

NASA избра SpaceX да изведе от орбита Международната космическа станция Снимка: earth.com

Мисията е планирана за 2030 г., когато изтича експлоатационния живот на МКС

До тогава уникалният космически център за научни изследвания ще е съществувал вече над 40 години. Планът е SpaceX да построи космически кораб, който ще изведе Международната космическа станция (МКС) от орбита и ще осигури безопасното ѝ унищожаване. Договорът на компанията на Илон Мъск за това е на стойност $ 843 милиона

„Изборът на американско превозно средство за деорбитиране на Международната космическа станция ще помогне на NASA и нейните международни партньори да осигурят безопасен и отговорен преход от ниска околоземна орбита в края на експлоатационния живот на станцията“, се казва в съобщение по повода в сайта на NASA.

Строежът на МКС започва през 1998 г. и се управлява от пет космически агенции – на САЩ, Русия, Европа, Канада и Япония. По силата на отделни споразумения, в работата на станцията участват и космическите агенции на Италия и Бразилия

Станцията, с тегло над 400 тона, лети на около 400 км над Земята. Първият компонент на МКС е изведен в околоземна орбита в края на 1998 г., а първият екипаж астронавти започват работа там в края на 2000 г. 

Според NASA и „Роскосмос”, към април 2024 г. МКС е посетена от 280 души от 23 страни, в т.ч. 167 граждани на САЩ, 60 от Русия и 11 от Япония. По трима астронавти от САЩ и Русия са работили на станцията по пет пъти. На МКС са летели и астронавти от Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Иран, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Малайзия, Нидерландия, Франция, Унгария, Швеция, Южна Корея и ЮАР.

След изграждането и тестването му, съоръжението на SpaceX ще стане собственост на NASA. която ще организира и ръководи мисията по извеждането на МКС от орбита.  В реализацията на космическата операция обаче ще участват и петте агенции, инициирали изграждането на МКС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: