Полша и балтийските страни искат отбранителна линия по източната граница на ЕС

Полша и балтийските страни искат отбранителна линия по източната граница на ЕС Снимка: moscowtimes.ru

Лидерите на Полша, Литва, Латвия и Естония изпратиха писмо до ръководството на ЕС, в което предлагат изграждане на отбранителна инфраструктура, която да защити европейските страни от военната заплаха и други „вредни действия” на Москва

Позовавайки се на писмото, Reuters пише, че подобна отбранителна инфраструктура по източната граница на ЕС ще бъде оборудвана така, че наред с други неща, да се справи с руските хибридни заплахи, включително дезинформация, кибератаки, икономически натиск и опити за създаване на бежанска криза.

„Трябва да се предприемат извънредни мерки, защото външната граница на ЕС трябва да бъде защитена с военни и граждански средства”, пишат авторите на писмото. В документа се посочва още, че реализацията един такъв проект изисква „целенасочени действия от страна на ЕС, в координация с НАТО”. 

Според европейски дипломати, изграждането на отбранителна линия по 700-километровата източна граница на ЕС ще струва около € 2.5 милиарда..

Предложението на Полша и балтийските страни ще бъде обсъдено на срещата на върха в Брюксел, която започва днес. Очаквано, една от основните теми на срещата ще бъдат инвестициите в отбраната, на фона на продължаващата война в Украйна, отбелязва Reuters.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече одобри предложението на Гърция и Полша да се създаде система за противовъздушна отбрана на източната граница на ЕС по модела на израелския „Железен купол”. Същата идея споделя и ръководството на най-големия оръжеен производител в Европа, германския концерн Rheinmetall.

От своя страна Полша ще инвестира € 2,3 милиарда за изграждане на отбранителни бункери, окопи и ровове по границата с Русия и Беларус. Като част от общата „Балтийска отбранителна линия“ по източната граница на ЕС, балтийските страни също планират построяването на над 1000 бетонни бункера, инсталирането на мини, драконови зъби и бодлива тел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: