VW инвестира $ 5 милиарда в конкурент на Tesla

VW инвестира $ 5 милиарда в конкурент на  Tesla Снимка: autoevolution.com

Сделката ще позволи на VW и Rivian - американски производител на електрически превозни средства (EV) да споделят технологии

Съгласно споразумението VW първоначално ще инвестира $ 1 милиард в Rivian, която произвежда електрически камиони и SUV и до 2026 г. ще вложи в консорциума още $ 4 милиарда.

Основана през 2009 г., през първите три месеца на 2024 г. компанията Rivian отчете нетна загуба от над $1,4 милиарда, но след съобщението за съвместноно бизнес начинание с VW, акциите ѝ скочиха с почти 50%, съобщи ВВС. Като начало VW ще може да използва в своите автомобили софтуера на Rivian.

Новият бизнес съюз е отговор на засилената конкуренция между производителите на електромобили, особено предвид силното навлизане на китайски марки EV на глобалния електромобилен пазар.

По-рано този месец Европейският съюз (ЕС) предупреди, че ще повиши митата върху вноса на китайски електромобили с цели 38%. По този повод официални лица от Китай и ЕС проведоха разговори преди крайния срок за въвеждане на новото обмитяване на 4 юли. За момента няма съобщения, че ЕС ще промени позицията си.

Причината за драстичния скок в европейските мита са изкуствено поддържаните ниски цени на китайските електромобили. Според разследване на Европейската комисия, китайските производители на EV са били „несправедливо субсидирани“ от китайското правителство. В отговор Китай заяви, че митата нарушават международните търговски правила и описа разследването като „протекционизъм“.

Преди разследването на Европейската комисия САЩ обявиха, че ще увеличат налозите върху вноса на китайски електромобили от 25% на 100%. Тази седмица и Канада заяви, че обмисля подобен ход.

От своя страна Tesla обяви вчера, че ще изтегли повечето от своите Cybertrucks, продадени в САЩ, заради проблеми с чистачките на предното стъкло и външната облицовка. Мярката засяга повече от 11 000 автомобила Cybertrucks, които излязоха на пазара в края на ноември миналата година. 

Същевременно, Model Y на Tesla, най-продаваният електромобил за 2023 г., продължава да доминира пазара и през първите четири месеца на тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: