Центристите в Европейския парламент се споразумяха за ръководните позиции

Центристите в Европейския парламент се споразумяха за ръководните позиции Снимка: Euronews

Според договореното, Урсула фон дер Лайен остава председател на Европейската комисия, а естонският премиер Кая Калас ще води дипломацията на ЕС

Лидерите на ЕС, представляващи най-големите групи в Европейския парламент (ЕП), в т.ч. дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), социалисти и демократи (S&D) и либералното семейство Renew Europe се споразумяха за нов мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия. Това съобщават Frankfurter Allgemeine Zeitung, dpa, Politico и Euronews, позовавайки се на структури в ЕС и дипломатически източници.

Очаква се ЕНП, S&D и Renew Europe да изградят трайна коалиция, която да противостои стабилно на увеличения брой евродепутати от крайната десница и да гарантира председателството на фон дер Лайен. 

Като върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност министър-председателят на Естония Кая Калас ще замени Жозеп Борел като първи дипломат на ЕС. Кандидатурата на бившия премиер на Португалия Антониу Коща беше съгласувана за поста председател на Европейския съвет на мястото, заемано досега от Шарл Мишел.

В обсъждането на кандидатите за постове в ръководството на ЕС участваха ръководителите на правителствата на Гърция, Полша, Испания и Холандия, президентът на Франция и канцлерът на Германия, пише Politico.

Изборът на висшите позиции трябва да бъде ратифициран от всички 27 лидери на решаваща среща на върха по-късно тази седмица, когато ще се одобрява и Стратегическата програма на ЕС за следващите пет години.

Италианският премиер Джорджа Мелони, чешкият ѝ колега Петер Фиала и унгарският министър-председател Виктор Орбан не одобриха начина, по който центристите се договориха за разпределението на висшите позиции. 

Решението за назначенията им се взема с квалифицирано мнозинство, което означава, че националното вето не се прилага. Все пак авторитетът на Мелони в Европейския съвет може да бъде фактор в преговорите лице в лице в четвъртък и да забави окончателното съобщение.

Ако в крайна сметка бъдат назначени, фон дер Лайен и Калас ще трябва да преминат през изслушване в Европейския парламент, докато Антониу Коща ще бъде избран автоматично от бившите си колеги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: