Microsoft закри проекта си Natick за създаване на подводни центрове за данни

Microsoft закри проекта си Natick за създаване на подводни центрове за данни

Въпреки успеха му

Въпреки многообещаващите резултати, Microsoft реши да прекрати Project Natick, своето начинание за създаване на подводни центрове за данни, съобщава TechSpot.

Проектът Natick, стартирал през 2013 г. и завършил с разполагането му недалеч от шотландското крайбрежие през 2018 г., предвиждаше капсулата на центъра за данни да бъде потопена под вода за изследователски цели. По време на експеримента бяха идентифицирани такива предимства, като постоянната температура на морската вода, способстваща за защитата на сървърите и стабилността на работата.

Въпреки че само шест от 855-те сървъра бяха загубени по време на потопяването им под вода (по - малко, отколкото при провеждането на аналогичен експеримент на сушата), ръководителят на подразделението Cloud Operations + Innovation на компанията Microsoft, Ноел Уолш, потвърди ползите от проекта.

Тя подчерта, че получените знания, особено по отношение на операционната ефективност и устойчивостта на сървърите, ще бъдат използвани в други инициативи. Въпреки че Microsoft е патентоваал алтернативни концепции за центрове за данни, такива, като "системи с високо налягане" и "изкуствени рифове", текущите усилия ще се съсредоточат върху "традиционните здания"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: