Демократично или тоталитарно - Таджикистан забрани хиджаба

Демократично или тоталитарно - Таджикистан забрани хиджаба Снимка: nst.com.my

Решението е изненадващо за централноазиатската страна с 96% мюсюлманско население

Законът, одобрен миналия четвъртък, забранява използването на „чуждо облекло”, включително хиджаб, а вместо това насърчава носенето на таджикския национален костюм, отбелязва Euronews. Забранява се също обичаят деца да събират пари, ходейки от врата на врата по време на Байрама.

За нарушителите се предвиждат глоби в размер от € 700 до € 5000, съответно за граждани, държавни или религиозни длъжности. Това е последният от 35 законови акта, свързани с религията – ход, който таджикистанското правителство нарича "предотвратяване на суеверия и екстремизъм", докато критиците на режима в Душанбе го смятат за опит на президента на страната Емомали Рахман да запази властта си, която държи от 1994 г. 

Таджикистан забрани носенето на хиджаб в университети, обществени и правителствени институции още през 2009 г. и предприе редица официални и неформални правила, предотвратяващи влиянието на съседни мюсюлмански страни – например, неофициалното, но популярно насилствено бръснене на мъже с гъсти бради, приемани като знак за религиозен екстремизъм.

От 2011 г. Законът за родителската отговорност наказва родители, които изпращат децата си на религиозно обучение в чужбина. Същият закон забранява на лица под 18 години да влизат в храмове без разрешение.

В изявление от 2017 г. на Комитета по религиозните въпроси на Таджикистан се казва, че само за една година са били затворени 1938 джамии, а сградите им са превърнати например в магазини за чай и медицински центрове. В замяна на това президентът Рахман препоръча на таджиките „да обичат Бог със сърцето си” и „да не забравят своята култура”.

Твърди се, че последният набор от закони е предизвикан от смъртоносната атака в Crocus City Hall в Москва през април. Според руските правоприлагащи органи, четирима от заловените нападатели са са били с таджикистански паспорти и същевременно членове на клон на Ислямска държава.

В Европа хиджабът е предмет на спорове в редица страни. В Нидерландия крайнодесният политик Герт Вилдерс, чиято партия наскоро сформира правителство, отдавна предлага забрана на хиджаба, плюс други антиислямски мерки, включително забрана на Корана и „незападната” имиграция.

През 2004 г. Франция забрани носенето на „символи или дрехи, чрез които учениците ясно показват своята религиозна принадлежност“. Ограничението засяга държавните начални и средни училища, но не и университетите.

От 2009 г. Италия забрани носенето на бански костюм, подобен на хиджаб, .("буркини") в басейни и плажове. Няколко случая на жени, които са глобени или им е забранено да ползват обществени плажове и басейни, предизвикаха смутове през последните години, особено в северните италиански региони. 

През 2017 г. Австрия прие закон, който забранява на деца до 10-годишна възраст да носят забрадки в училищата. За родителите, които нарушат забраната, е предвидена глоба от € 440.

Закони, забраняващи „покриващо лицето” облекло (бурка) в училища или обществени институции, действат в Германия, Белгия, Норвегия и България. Противниците на подобни закони обаче твърдят, че особено в светски страни, забраната може да доведе до нарушаване на правата на мюсюлманските общности в Европа, или поне на правата на жените.

През 2013 г. консервативното правителство на Дейвид Камерън в Обединеното кралство отхвърли призивите за забрана на бурките на обществени места, заявявайки, че "жените трябва да имат свободата да избират какво да носят". По същия начинпрез 2018 г. в Ирландия тогавашният премиер Лео Варадкар не прие забрана на бурките, като заяви: „Не съм съгласен с доктрината на всяка религия, но вярвам в свободата на религията“.

Освен в Таджикистан, носенето на бурка или хиджаб е забранено в държавните училища, университетите и правителствените сгради и в още няколко мюсюлмански страни, в т.ч. Тунис (от 1981 г., частично отменено през 2011 г.), Косово (от 2009 г.), Азербайджан (от 2010 г.), Казахстан и Киргизстан. Същевременно в Иран или Афганистан дори „неправилното” носене на хиджаб носи тежки, дори фатални последствия за жените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: