Италианските опозиционни партии протестират срещу реформите на Мелони

Италианските опозиционни партии протестират срещу реформите на Мелони Снимка: impakter.com

Първата жена премиер на Италия и правителството ѝ се опитват да въведат амбициозни промени в италианската конституция

Първата, която във вторник спечели одобрението на италианския Сенат, е пряк избор на министър-председател на Италия, съобщи Euronews. Втората реформа цели да предостави повече политическа власт на италианските региони – стъпка, която парламентарната опозиция разкритикува, твърдейки, че един такъв закон само ще задълбочи разделението между богатия Север и по-бедния италиански юг. 

Противоречията доведоха дори до сбиване в италианския парламент, но вчера предложението за по-голяма самостоятелност на регионите стана закон с гласовете на управляващата коалиция.

В рядка проява на единство основните опозиционни партии в Италия обединиха сили срещу реформите. Джузепе Конте, лидер на движението "5 звезди" атакува и двете предложения. Ели Шлайн, лидер на Демократическата партия на Италия, говори на първия масов протест срещу правителството на Мелони, организиран във вторник, призовавайки да не се насърчава разделението на страната по регионален признак.

Макар че митингът постави акцента върху разделението, според Демократическата партия по-опасен е законът, който Мелони провъзгласи за „Майка на всички закони”, имайки предвид прекия избор на министър-председател. 

Според управляващата коалиция, тази промяна на конституцията ще осигури  на Италия стабилно правителство, ще укрепи ролята на министър-председателя и ще позволи на италианците по-голямо влияние върху избора на човека, който ще управлява страната им.

Депутатите от опозициято обаче се съмняват, че реформата ще доведе до желаните резултати, предупреждавайки за реален риск от намаляване ролята както на парламента, така и на президента на републиката. 

Макар и първонъчално одобрени от Сената, промените в конституцията на Италия са изправени пред дълъг процес на двукратно одобрение и от двете камари на италианския парламент, при това с квалифицирано множество от две трети при последните две гласувания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: