Безплатни климатици борят горещините в американските градове

Безплатни климатици борят горещините в американските градове Снимка: lowincomerelief.com

Днес във Финикс, Аризона се очаква температурите да надхвърлят 46°С, или дори повече, ако няма циркулация на въздуха

Обезсърчаващата прогноза е „новото нормално” не само за САЩ, но и за света, тъй като според климатолозите екстремните метеорологични явления стават по-чести и по-интензивни. В допълнение, медицинските служби констатират рязко увеличение на смъртните случаи от топлинни удари.

Според доклад на Associated Press, през 2022 г. от екстремни горещини в САЩ са загинали повече от 1 500 души, но предвид, че в тази цифра повече от половината са бездомнии, реалният брой на починалите вероятно е много по-голям. В окръг Марикола, където се намира Финикс, миналата година от топлинен удар са починали 645 души – скок със 784% в сравнение с 2013 г., когато са регистрирани „само” 76 такива фатални случаи.

За заплаха от екстремни горещини са предупредени повече от 70 милиона американци, включително в Чикаго, Детройт, Филаделфия, Бостън и Ню Йорк, 

Във Феникс, както в много други американски градове, действат окръжни програми за финансова помощ, осигуряваща на по-бедните жители поставяне на нови или ремонт на съществуващи климатични инсталации. 

Програмите са една от допълнителните стъпки, които общностите предприемат, подпомагайки най-уязвимите групи да оцелеят. От службата за управление на извънредни ситуации във Финикс казват пред ВВС, че целта им е ни повече, ни по-малко да спасяват животи, което в много случаи означава просто подслон в климатизирано помещение и осигуряване на бутилка вода.

Програмата удържа първия си тест по-рано този месец, когато в източните щати твърде рано нахлу интензивна гореща вълна, вдигайки на места живака до над 45.5°С. Жегата принуди щатските администрации да активизират климатизирането на бедни жилищни райони и увеличаването на местата за убежище за бездомни, в т. ч. библиотеки и други обществени помещения. 

От Американския национален център за борба с бездомността подчертават пред BBC News, че ситуацията за справяне с горещините отдавна не е в сферата на пожеланията, а е „нещо, с което общностите трябва да се справят” – както впрочем и европейците, след като по-рано този месец Службата за климата на ЕС „Коперник” съобщи, че всеки от последните 12 месеца е отбелязал температурен рекорд за Стария континент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: