"Грийнпийс" и румънски природозащитници погнаха IKEA

"Грийнпийс" и румънски природозащитници погнаха IKEA Снимка: youtube.com

Според две нови проучвания, доставчиците на компанията и румънският ѝ франчайз Ingka Group се възползват от корупцията в страната и системно унищожават румънските гори

Доклад на „Грийнпийс” сочи, че през последните 20 години са изчезнали над 50% древни гори в румънските Карпати - и причина за това е корупцията и лошото прилагане на закона в северната ни съседка. Около 3 000 кв. км румънски гори попадат в границите на Натура 2000, припомня Euronews.

Но дърводобивната индустрия в страната не случайно е известна като ”дървената мафия”. През 2019 г. изтекли данни от правителствен доклад разкриха, че всяка година в румънските гори се изсича почти 40 милиона кубически метра дървесина, повече от половината добита незаконно

През 2020 г. Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу управляващите, заплашвайки, че в ще отнесе въпроса до Европейския съд. Но въпреки някои ограничени подобрения, Румъния не въвежда адекватна защита на едни от последните девствени гори в Европа, смятат румънските екологични организации Agent Green и Bruno Manser Fonds. Те са изследвали 9 горски територии, 7 от които собственост на Ingka Group, а 2 - обществени горски земи, свързани с веригата за доставки на IKEA. 

Докладът им от април, наречен IKEA: Smart Outside, Rotten Inside („ИКЕА: умна отвън, гнила отвътре”), описва подробно поне 50 предполагаеми нарушения на румънското или европейското законодателството, в т.ч. интензивна безразборна търговска сеч, често над максималния допустим обем, включително в защитени територии със стари дъбови и букови гори.

В крайна сметка, еколозите стигат до извода, че едва 1% от общата горска площ на Румъния е адекватно защитена, 8% - частично, а останалите около 91% се използват за промишлен дърводобив, независимо дали се припокриват със зони, защитени по Натура 2000.

Към тези констатации докладът на „Грийнпийс” за Централна и Източна Европа и унищожаването на горите в Карпатите, добавя факта, че най-малко 30 продукта на IKEA, изнасяни от в 13 страни, в т. ч. Франция, Германия и Обединеното кралство, са произведени от дървесина, дошла от „систематично унищожавани“ стари гори, включително две зони, защитени по Натура 2000.

Мебелният гигант и румънският му франчайз категорично оспорват твърденията, с аргумента, че „властите не са открили доказателства за неспазване на разпоредбите за горското стопанство“, а Inter IKEA Group не приема дървесина от защитени стари гори.

„Всеки знае, че Румъния е пълна с корупция. На хартия всичко може да изглежда законно, но разследванията на място откриха ясни доказателства за деградация и унищожение“, контрират природозащитниците, подчертавайки още, че IKEA инвестира сериозно в закупуването на гора в Румъния, не без мълчаливото съгласие на международния орган за сертифициране на дървесина Forest Stewardship Council (FSC).

Глобалната мебелна верига притежава повече от 2 800 кв. км гори в цял свят, в т. ч. над 500 кв. км в Румъния. Същевременно бизнес моделът на IKEA за „бързи мебели“ процъфтява. Компанията има почти 500 магазина в над 60 страни с годишни приходи от около € 50 милиарда. Според НПО Earthsight, през 2019 г. IKEA е консумирала по едно дърво на всяка една секунда.

Все пак, IKEA можеда съдейства за спасяването на румънските гори, казват еколозите. Според тях компанията определя тенденциите за цялата индустрия и има необходимата тежест и сила да направи много“. В допълнение природозащитните организации отбелязват и неадекватното действие на европейската стратегия за опазване на горите, която понастоящем действа само като насоки, но без правни последствия.

За IKEAостава задачата да намери баланс между търсенето, печалбата и опазването на горите, за да остане в крайна сметка „умна” – и отвън, и отвътре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: